Платформата The World's 50 Best Restaurants обяви тазгодишните носители на приза „Най-добър ресторант в света“ – едно от най-престижните отличия в кулинарната сфера.

Церемонията се състоя снощи в Торино, където бяха почетени най-добрите ресторанти и готвачи за 2025 г. Жури от над 1000 експерти, разделени на 27 региона, определи крайното класиране, съобщава Euronews.

Номер едно тази година е Maido в столицата на Перу Лима, който беше номер 5 за 2024 г. и детронира от първото място миналогодишния победител Disfrutar в Барселона.

Главният готвач на Maido Мицухару Цумура приготвя смесица от латиноамерикански и японски вкусове за гостите си.

„Говорим много за устойчивостта на околната среда, но рядко за устойчивостта на човека. Мисля, че тази индустрия може да бъде пример как можем да обединим хората със силата на храната.“, заяви той.

Всяка година журито присъжда специални награди на готвачи, служители и активисти, водещи в областта на хотелиерството. За 2025 г. специалните награди бяха присъдени на най-добрата жена готвач - Пичайа „Пам“ Сунторнянакидж от Потонг, Банкок, и Минди Уудс в Байрон Бей, носител на приза „Шампиони на промяната“.

Наградата за най-добър сладкар получи парижкият шеф Максим Фредерик, а наградата Estrella Damm Chefs' Choice Award беше присъдена на Алберта Адриа, главен готвач на ресторант Enigma в Барселона.

Ресторантите с най-висок рейтинг на всеки континент получиха специална награда.

Перу беше добре представен и от още три ресторанта, които се присъединиха към Maido: Kjolle (9); Mérito (26); Mayta (39).

За най-добър ресторант в Близкия изток беше обявен Tresind Studio в Дубай (номер 27). Най-добрият ресторант в Азия е Gaggan в Банкок (6), а най-добрият ресторант в Северна Америка е Quintonil в Мексико сити (номер 3).

Най-добрият ресторант в Европа е Asador Etxebarri в Испания (номер 2 тази и миналата година). В глобалния Топ 5 на Испания е и DiverXO в Мадрид, който запазва мястото си под номер 4.

В Топ 20 датският Alchemist (Копенхаген) се класира под номер 5 и се изкачва с три места в сравнение с миналата година; френският Table by Bruno Verjus в Париж, пада до номер 8 от мястото си под номер 3 през 2024 г., а Plénitude (също в Париж) заема 14-то място, като се изкачва с четири места в сравнение с миналата година; британският Ikoyi, класиран на 42-ро място през 2024 г., скача до номер 15.

Италия е европейската страна с най-много ресторанти в списъка на 2025 г., като Lido 84 на езерото Гарда, Reale в Кастел ди Сангро и Atelier Moessmer Norbert Niederkofler в Брунико заемат съответно 16-то, 18-то и 20-то място.