Увеличение на минималната работна заплата и ДДС до 24%?

820
Увеличение на минималната работна заплата  и ДДС до 24%?

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще продължи заседанието си днес. Синдикати, работодатели и представители на държавата ще продължат обсъждането на пакет от антикризисни мерки. Ето какви са предложенията, обсъдени досега:

Промяна в няколко данъка

ДДС може да се повиши и до 24%, стана ясно вчера. По време на заседанието финансовото министерство представи разчети за различни варианти на увеличение на ДДС от 1 април - с 1 до 4%, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Обсъжда се още нормативно признатите разходи за различните видове труд да се намалят драстично, което ще намали доходите на всички свободни професии, адвокати, лекари, занаятчии и т.н.

Освен това кабинетът предлага всички печалби от тото, лото и други хазартни игри да се облагат с данък от 10%.

Работодателите са потвърдили позицията си, че при липса на друго решение това е най-малкото зло. Синдикатите пък са категорични, че няма да подпишат споразумение, в което присъства повишение на ДДС.

Поскъпване на природния газ с 15%

До 10 % може да бъде повишението на цената на природния газ от 1 април. Явно, че има огромна далавера при определяне на цената и настояваме за проверка, заяви Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Противопоставихме се на предложението на „Булгаргаз" за увеличение на природния газ с 26 %, на предложението на ДКЕВР с 15 %. След протестната акция, която направиха структурите на КНСБ, ни беше съобщена друга цифра - 10.3 % повишение на цената на природния газ".

Минималната работна заплата да стане 270 лева

Минималната работна заплата да стане 270 лева от 1-ви април и нарастването й да бъде обвързано с официалната линия на бедността, поискаха синдикатите по време на вчерашното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Ако минималната работна заплата стане 270 лв., след удържане на данъци и осигуровки, българите, които я получават, ще разполагат с 213 лв. месечно или с 2 лв. повече от линията на бедността у нас.

Работодателите подкрепиха механизма за формиране на минималната заплата, но не се съгласиха с искането за увеличаването й, ако не бъде увеличена производителността на труда.

Въвеждане на безвизов режим за руснаците

По време на заседанието ръководството на КТ Подкрепа предложи въвеждане на безвизов режим за руските туристи, заради платежоспособността им, както и от следващата година такса смет да се формира на база количество отпадъци, а не според размера на жилищната площ.

Източник: БНР, Фокус, БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg