Явно 30% от българите са големи смелчаци, щом си позволяват лукса да карат без задължителната автомобилна застраховка Гражданска отговорност, предвид доходите в страната. Това смята Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс.

Той бе сред участниците в застрахователния панел на финансовия форум „Шумът на парите 2010", организиран от Profit.bg и агенция Thousand Smiles.

Освен него в дискусията се включиха още Светла Несторова, изпълнителен директор на Булстрад живот Виена Иншурънс Груп, Стефан Софиянски, главен изпълнителен директор на Лев Инс и Румен Стайков, изпълнителен директор и съсобственик на застрахователния брокер Брокер инс. Модератор на панела бе Калин Димитров, управител на застрахователния портал Insurance.bg.

Както стана ясно, едва 75% от автомобилите в страната ни имат сключена задължителната застраховка Гражданска отговорност.

Спадът в застрахователния бизнес у нас и през първите месеци на годината бе потвърден от участниците в панела, без да очакват промяна на ситуацията и през цялата 2010 г.

„Прави впечатление обаче, че дори и при задължителната автомобилна застраховка Гражданска отговорност все повече спада процентът на лицата, сключили договори", обяви Стефан Софиянски. „Според ЕС ние трябва да имаме 90% застраховани. В момента този процент е 70-75 на сто. Тоест, изправени сме пред международен проблем. Липсата на доходи, но и липсата на разбиране е в основата на този проблем. Част от хората смятат, че това е вид данък, тоест, има неразбиране, че това е застраховка със социален елемент".

Стефан Софиянски обяви още, че в момента междуведомствена комисия, част, от която е и самият мениджър, търси вариантите за разрешаване на ситуацията.

Сн.: Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс

Форумът "Шумът на парите" се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.