Имотите в София с 6.5% по-евтини

2266
Имотите в София с 6.5% по-евтини

Цените на жилищата продължават да спадат и през първото тримесечие на годината, отчита индексът на Райфайзен Имоти.

Спадът в столицата спрямо края на миналата година възлиза на 6.5%. Спрямо същия период на миналата година спадът на средните пазарни цени на жилищата в София към края на март 2010 г. е с 18.8%.

 

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през първото тримесечие на 2010 г. са намалели с 3.6% спрямо края на 2009 г., докато във Варна спадът е с 5.2%, отчита индексът на Райфайзен Имоти.

Като цяло се наблюдава стабилизиране в цените на новите жилища.

Индексът обобщава движението на средните пазарни цени на различните типове жилищни имоти в различните райони и се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена.

„В началото на 2010 г. активното търсене на жилища е насочено основно към новопостроените и завършени имоти. Затова цените в този сегмент се задържат сравнително по-стабилни. Подобряващите се оферти за кредитиране започват да действат стабилизиращо на пазара", коментира Иван Велков, Управител на Райфайзен Имоти.

Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е първият по рода си всеобхватен измерител на динамиката на средните пазарни цени на жилищните и нежилищните имоти в България.

Индексът е предназначен да отговори на търсенето на информация за движението на реалните пазарни цени, на които се сключват сделки с имоти, от страна на финансови институции, инвеститори, предприемачи и граждани.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

пепи
# 0
19:04 | 24 April 2010
на годишна база спада за пьрвото тримесечие е кажи речи 19 процента което означава че цените продьлжават яко да падат не купувайте а само изчаквайте дьното не едостигнато а отласкването от него ще продьлжи няколко години
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg