Четирите елемента в стойността на една акция

2260
Четирите елемента в стойността на една акция

Четири са елементите, съставящи света според древните гърци - земята, въздухът, водата и огънят. Ако това се пренесе върху акциите, то горе-долу нещата биха изглеждали по следния начин, според финансовото издание Investopedia.com.

Земя

Цена-счетоводна стойност (PB)

Това съотношение може да се използва, като аналог на елемента. То всъщност показва колко би струвала компанията, ако се продаде днес. Това съотношение е ценно, защото често компаниите от развитите сектори изпадат в „капан на растежа", но все още могат да се приемат като „ценни инвестиции", въз основа до голяма степен на това съотношение. То сочи колко са активите на компанията. Ниско съотношение донякъде предпазва инвеститорите, ако е правилно изчислено в съответствие със счетоводните и амортизационни стандарти.

Огън

Цена-печалба (PE)

Това съотношение е може би най-следеното от инвеститорите. Цената на акция може да се повиши без съществено изменение в съотношението или в печалбата. Без ръст на финансовия резултат обаче, всяко повишение в цената на даден актив може да е нетрайно.

Съотношението цена-печалба най-грубо показва колко време е необходимо за възвръщане на инвестицията без съществено изменение в бизнеса. Така например при покупка на акция от 20 долара с печалба от 2 долара и съотношение 10, означава, че възвръщаемостта на инвестицията ще е 10 години.

Често в компаниите с по-високо съотношение цена-печалба се залага голям ръст на печалбата, което с течение на времето да нормализира съотношението.

Въздух

Съотношението PEG

Само по себе си съотношението P/E не е достатъчно, затова много инвеститори го използват заедно със съотношението PEG. То се изчислява като се раздели съотношението на ръста на печалбата на годишна база. Колкото по-ниско е това съотношение, толкова по-добре за инвеститорите, тоест съотношението цена-печалба е подплатено със стабилен ръст на печалбата.

Изключително полезно е при сравняването на две компании от един и същ сектор при вземане на решение в коя да се инвестира.

Вода

Дивидентна доходност

Винаги е добре да има доход от дивидент, в случай че ръстът на акциите на дадена компания се пречупи. Ето защо компаниите с дивидент са така привлекателни за инвеститорите, особено в настоящите тежки времена. Дивидентната доходност показва какъв доход получавате от дивидента на компанията като процент от платената за тях цена.

Получаваният дивидент на акция се дели на цената на акцията и се преобразува в процент.

Това, което трябва да следят инвеститорите, е плаща ли се редовно дивидентът, има ли ръст или намаляване последните години, какъв е той в сравнение с другите компании в сектора и т.н.

Подобно на елементите в природата, така и посочените съотношения трябва да се разглеждат свързани едно с друго, а не индивидуално, при вземането на инвестиционно решение.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg