Нов състав на индексите на БФБ и нов изпълнителен директор

402
Нов състав на индексите на БФБ и нов изпълнителен директор

© Pixabay.com

Бизнес сезонът на Българска фондова борса ще стартира с няколко (да се надяваме) добри новини.

Първата от тях, е че Маню Моравенов вече е новият изпълнителен директор на борсовия оператор, като той ще замени на този пост Иван Такев, който прекара на позицията 18 г.

Предстои новият изпълнителен директор да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор и вписан в Търговския регистър.

Втората новина влиза в сила от вторник (24 септември), когато ще се състои първата търговска сесия за следващата седмица, тъй като 23 септември (понеделник) е неработен ден.

Тя засяга промените в основните индекси на Българска фондова борса и най-вече в най-представителния от тях – SOFIX. 13 от 15-те емисии в индекса остават без промяна, а двете изменения са Монбат и Албена АД.

Емисиите на двете компании заместват Стара планина Холд и М+С Хидравлик АД. Ето какво трябва да знаем за новите попълнения в SOFIX:

Албена

От началото на 2019 г. книжата на туристическото дружество губят 5.19% от стойността си, до 42.60 лв. за брой. Ликвидността по позицията я нарежда на седма позиция сред компаниите от друг основен индикатор BGB40, което е показател за повишен интерес от страна на инвеститорите.

Нещо повече – от началото на 2019 г. Албена АД се нарежда на второ място по оборот сред 40-те най-ликвидни компании, като сключените сделки са за 6.06 млн. лв.

Туристическото дружество гласува дивидент от 0.80 лв. на акция за акционерите си.

Освен със сериозната сума от 3.3 млн. лв., дружеството попадна и в друга положителна класация – за най-добрите дивидентни доходности, реализирани през настоящата година на борсата ни (над 2%). 

Кои са шампионите по дивидентна доходност у нас?Средната дивидентна доходност за компаниите, търгувани на основен пазар на акции на Българска фондова борса, възлиза на 3.41%

В края на октомври и ноември инвеститорите ще очакват отчета на Албена АД за третото тримесечие на годината (бел. ерд. - съответно неконсолидиран и консолидиран), което традиционно е най-силният период за туризма у нас.

Припомняме, че през изминалата година компанията обяви 18 млн. неконсолидирана печалба и 20 млн. консолидирана печалба.

Монбат

Компанията изплати по-нисък дивидент спрямо година по-рано (бел. ред. в размер на 0.1025 лв. за брой, или общо 4 млн. лв.), но това до голяма степен беше свързано с придобиванията, които бяха осъществени през 2018 г., довели до понижение в печалбата.

Монбат отчете 6.4 млн. лв. нетна печалба на консолидирана база за първите шест месеца на 2019 г., което е в пъти повече спрямо година по-рано.

Акциите на компанията се нареждат на 10-о място по ликвидност със 1043 сделки от началото на годината, а прехвърлените книжа са за 3.7 млн. лв.

От началото на 2019 г. по позицията се отчита спад от 17.11% до 6.45 лв. за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg