Служителите приемат за даденост "стандартната" петдневна 40-часова работна седмица, но истината е, че тази структура е създадена преди почти 100 години, за да отговаря на много по-различна реалност от нашата.

През последните години се забелязва по-силна подкрепа за промяна на представата за работна седмица, която да бъде четиридневна.

И тъй като моделът привлече сериозно внимание, все повече компании откриват, че това е мощен инструмент за набиране и задържане на персонал, пише Fast Company.

Преосмисляне

Но този вид преструктуриране не успява да реши най-основните проблеми, свързани с работното време.

Какво да кажем за родителите, чиито графици не съвпадат с учебния ден на децата? Или за недоспалия медицински персонал, който работи над 12-часови смени, или за работниците в сферата на услугите, които се сблъскват с непредсказуеми графици?

Тридневният уикенд звучи добре, но е крайно недостатъчен за решаване на тези фундаментални проблеми, свързани със структурата на работната седмица.

И така, как можем да преработим работното време, за да отговори на нуждите на служителите и бизнеса? Как различните индустрии могат да се адаптират? Възможна ли е повсеместна промяна?

Конгресменът от Калифорния Марк Такано внася в Конгреса още през 2021 г. законопроект за 32-часова работна седмица. Той казва, че макар американците да работят по-дълго от служители в други страни например, пандемията е насочила вниманието към това колко много работим и колко трудно се справяме с другите аспекти от живота ни.

Законопроектът му се радва на добри демографски резултати и е подкрепен от сенатор Бърни Сандърс (който също внесе подобен законопроект), но се бави в контролираната от републиканците Камара на представителите. Всъщност той цели да измени Закона за справедливите трудови стандарти от 1930 г., който първоначално установява стандартната 40-часова седмица.

Когато моделът е невъзможен

Макар че неговият законопроект е подкрепен от организацията "4 Day Week Global", републиканецът Такано признава, че четиридневната работна седмица може да не е осъществима за много индустрии, които не могат да затварят с един допълнителен ден всяка седмица.

Като се съсредоточат върху 32-часова работна седмица, компаниите биха могли да изберат как да изглежда тя за служителите: Пет дни в седмицата по шест часа на ден, четири дни в седмицата по осем часа - или всяка друга вариация.

Може би повечето компании ще изберат четиридневна работна седмица и тя ще се превърне в стандарт, както сега е петдневната. Но това не е толкова важно, колкото промяната, която би означавала за начина, по който приемаме работата.

Конгресменът отбелязва, че превръщането на 32-часовата работна седмица в стандарт не означава, че това ще бъде максимумът, който работим.

В края на краищата много служители и сега работят над 40 часа. Но намаляването на стандарта до 32 ще значи, че служителите, които работят повече, ще получат заплащане за извънреден труд.

Кой ще се възползва първи

Квалифицираните кадри са най-яростните поддръжници на 4-дневната работна седмица, а техните компании експериментират най-много.

Съществуват обаче и по-сложни въпроси, свързани с работното време, които законопроектът не разглежда: Медицинските специалисти често работят над 12-часови смени и страдат от бърнаут.

Много от работниците в сферата на услугите не са защитени от работа на смени за затваряне и отваряне на заведенията едновременно и се сблъскват с непредвидими проблеми при планирането.

Триединство на промяната: законодателство, бизнес, профсъюзи

Такано отбелязва, че колкото повече внимание се обръща на проблема, толкова по-добре. Казва, че промяната ще дойде не само по законодателен път, включително чрез частния бизнес и профсъюзите.

Например, Обединените автомобилни работници предложиха 32-часова работна седмица като част от тяхното споразумение за преговори миналата година, въпреки че в крайна сметка тя не беше включена в окончателния договор.

И както Хенри Форд поведе промяната към петдневна работна седмица в началото на 1900 г., така и днес има бизнес лидери, които се застъпват за по-кратка такава.

"Преминаването от 40-часова работна седмица към нова норма от 32 часа е културно явление", смята още Такано. "Това е идея, която хората прегръщат и имам чувството, че съществува културна сила. Можем да създадем нова норма заедно, колективно.", допълва републиканецът.