Азиатските индекси продължиха с пониженията си, водени от продължаващите опасения за забавянето на икономиката на Китай. Междувременно стенограмата от юлската среща на Фед намали очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед в средата на септември.

Широкият индекс MSCI Asia-Pacific загуби 0.9% от стойността си, като спад регистрираха всички пазари в региона, с изключение на новозеландския.

Хонконгският Hang Seng се понижи до 8-месечен минимум, докато сингапурският FTSTI отбеляза най-ниската си стойност от година и половина. Малоазийският основен индекс достигна тригодишен минимум.

Шанхайският основен индекс загуби 1.2%, докато японският Nikkei – 0.7%.

„Пазарите са напрегнати и инвеститорите изтеглят средства от развиващите се икономики“, споделя Дайсуке Уно, главен пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Bank, цитиран от CNBC.

Петролът продължи със загубите си и поевтиня с нови 0.8% днес, след като загуби над 4% вчера. Безпрецедентно повишение в запасите от петрол на САЩ бе причината за поевтиняването на суровината до нов шест и половина годишен минимум при ниво от 40.40 долара за барел щатски суров петрол.

Суровината допълнително е засегната от опасенията, че китайската икономика се забавя с повече от очакванията.

Според специалистите спад на петрола под 40 долара за барел ще инициира по-нататъшни разпродажби с първоначална цел 35 долара за барел.

Брентът достигна близо шестгодишен минимум при 45.19 долара за барел с доставка през септември.

В условията на подобна несигурност златото и среброто поскъпнаха. Златото се повиши с близо 2% до 1 140 долара за унция с незабавна доставка. С близо 3% скочи цената на среброто до 15.45 долара за унция с незабавна доставка.