Щатските шистови резерви са най-евтината опция за добив на петрол

2307
Щатските шистови резерви са най-евтината опция за добив на петрол

Щатските шистови резерви са най-евтината опция за бъдещото производство на петрол и вероятно ще привличат повече инвестиции, отколкото други конкурентни проекти - като дълбоководните петролни полета, според водеща консултатска компания от сектора.

Близо 60% от добива на петрол, който е икономически оправдан при цена от 60 долара за барел, е под формата на шистов петрол в САЩ, докато едва 20% е в дълбоки води, според Wood Mackenzie.

Компаниите с шистови активи в САЩ вероятно ще имат конкурентно предимство в следващите няколко години. Производителите, които разчитат на петролни полета в региони с по-висока цена на добива, като Северно море, и в дълбоки води - близо до Западна Африка, ще трябва да намалят разходите си на фона на свиващото се производство.

След спада в цената на петрола, който започна преди две години, производствените разходи бяха намалени в цялата индустрия, но най-много при щатския шистов петрол, пише FT.

Средната цена на барел е паднала с между 30 и 40 процента при щатските шистови кладенци и едва с 10-12 процента при другите петролни проекти, казва Саймън Флауърс от Wood Mackenzie.

За инвестициите в шистовото находище Игъл Форд в Тексас е необходима средна цена от 48 долара на барел при сорта брент, за да бъдат на нула, по изчисления на Wood Mackenzie. В същото време за други находища в Тексас е необходима цена дори от 39 долара на барел.

“Има повече възможности за инвестиции в САЩ и точно там ще бъдат вложенията,” казва Флауърс.

Суровият петрол от сорта брент се търгуваше на цена от 47.59 долара за барел в сряда.

Щатските компании, които имат резерви от шистов петрол, в това число Chevron и ExxonMobil, са посочвали гъвкавостта на тези активи, които се разработват с много кладенци, струващи по няколко милиона долара всеки, вместо с мултимилиардните проекти, които често се налага да се прилагат при дълбоководния добив.

Държавата с повече петролни резерви от Саудитска Арабия и РусияМожете ли да си представите, че една държава в света има повече петролни резерви от Саудитска Арабия и Русия?

По изчисления на Wood Mackenzie дълбоководните петролни полета на Бразилия са толкова големи, че разработването на някои от тях е икономически оправдано, но други региони с по-висока цена на добива трудно ще привличат инвестиции.

Броят на големите проекти, одобрявани от петролните и газовите компании, възлизаше средно на 40 годишно в периода 2007 и 2013 г., но падна до едва 8 през миналата година, според Ангъс Роджър от Wood Mackenzie.

Въпреки че в последните няколко месеца има активизиране по отношение на инвестиционните решения, в това число оглавявания от Chevron проект за 36.8 млрд. долара в Казахстан, Роджър смята, че само около 10 нови големи проекти ще бъдат одобрени през тази година.

И макар от икономическа гледна точка шистовият петрол в САЩ, като цяло, да е по-привлекателен, Флауърс смята, че времето, което е необходимо за мобилизирането на финанси и работници с цел увеличаване на сондажните дейности и производството, означава, че търсене в световен мащаб може да надхвърли предлагането след няколко години. Това може да покачи цените до 80 - 85 долара за барел в периода 2019-20 г., добавя той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg