Япония е следващата държава в списъка за глобална експанзия на TSMC

1145
Япония е следващата държава в списъка за глобална експанзия на TSMC

© Getty Images

Тайванската компания TSMC, която се стреми към безпрецедентен пробив в производството на чипове в чужбина, гледа все по-оптимистично на Япония като на производствена база, твърдят източници от индустрията пред Reuters. Причината за това са продължаващите проблеми около новата фабрика на производител №1 на напреднали чипове в Аризона. 
 
Източниците твърдят, че TSMC е разочарована от развитието в американския щат, където изпитва трудности с набирането на работници за изтощителното производство на чипове и се сблъсква с отпора на профсъюзите в усилията си да внесе работна ръка от Тайван. 
 
Компанията има нарастваща увереност в Япония, където заводът за производство на чипове на стойност 8,6 млрд. долара, който се изгражда на остров Кюшу, е на път да заработи през 2024 г., казват източниците. 
 
Макар да се стреми да осигури плавно разгръщане на първия си завод в страната, производителят на чипове обмисля да увеличи капацитета и да изгради втори такъв, който би могъл да включва производството на по-модерни полупроводници. 
 
Успешното разширяване на дейността на TSMC в Япония може да даде тласък на усилията на страната да възвърне позагубения си в последно време статут на сила в тази индустрия и да подкрепи автомобилното и електронното си звено на фона на нарастващата регионална конкуренция. 
 
Германия привлече инвестиция от TSMC. Търсят се 10 хиляди работнициТайванският производител на чипове TSMC съобщи, че ще инвестира 3,5 милиарда евро във фабрика в Германия


В изявление на компанията се казва, че разширяването на дейността ѝ в чужбина зависи от фактори, включващи нуждите на клиентите, степента на правителствена подкрепа и съображения за разходите. 

В Аризона TSMC планира да произвежда съвременни чипове, но недостигът на квалифицирани работници принуждава компанията да отложи старта на производството с една година до 2025 г. 
 
"Всеки проект включва някаква крива на обучение. През последните пет месеца подобрението е огромно", казва миналата седмица председателят на TSMC Марк Лиу за проекта в Аризона. 
 
Фабриките в САЩ, Япония и Германия, където компанията също разширява дейността си, са "несравними по своята същност" поради разликите в местоположението, конфигурацията и обхвата, добавят от TSMC. 
 
Тези три държави предлагат на компанията субсидии в размер на милиарди долари в стремежа си да диверсифицират доставките на чипове, които са от съществено значение за отбранителната, автомобилната и електронната промишленост, за да може тя да локализира производството си на тяхна територия.  
 
Инвестицията в размер на 40 млрд. долара в Аризона позволява на TSMC да увеличи капацитета си извън Тайван, където се сблъсква с ограничения по отношение на земята, енергията, водата и работната ръка. Но компанията смята Япония за по-естествено място по отношение на работната култура, а правителството на азиатската страна също е щедро на субсидии. 
 
Intel прави „най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия“Компанията ще инвестира 30 млрд. евро, а Берлин ще добави 10 млрд. субсидии


"Отношенията между TSMC и японското правителство са взаимноизгодни", коментира Люси Чен, анализатор в Isaiah Research. 

Предимствата на Япония включват мрежата от доставчици на оборудване и материали за чипове, сходствата в работната култура и географската близост до Тайван. TSMC смята, че работниците в Япония, известни с дългите часове работа и силната си обвързаност с работодателите, са по-склонни да работят в по-натоварващ график с извънреден труд, което е важен аспект, тъй като машините за производство на чипове работят денонощно в стерилни чисти помещения. 
 
"Много от машините не могат да бъдат изключени, тъй като това ще доведе до високи разходи за TSMC за пренастройване при рестартирането им", казва ръководител на компания от индустрията пред информационната агенция. 
 
Само на два часа полет от Тайван, в Кюшу TSMC си партнира с много компании, сред които Sony, водещ производител на сензори за изображения. Тайванските работници, които пристигат там, за да помогнат за създаването на фабриката, са добре дошли, а производителят на чипове ще плаща по-високи заплати, за да си осигури местни служители, тъй като се конкурира с предприятия като Rapidus. Така че всички страни печелят от засилване на присъствието на производител №1 на чипове там. 
 
"TSMC е наистина положително настроена към засилване на инвестициите в Япония", заявява пред Reuters високопоставен служител в мощното Министерство на икономиката, търговията и промишлеността на страната, което предлага на компанията субсидии на стойност до 476 млрд. йени (3,23 млрд. долара) за първата ѝ фабрика. 
 
Но източниците на информационната агенция акцентират, че ентусиазмът на TSMC по отношение на Япония се смекчава от опасенията за по-високи разходи в целия бизнес и притесненията за макросредата. 
 
Капиталовите разходи на компанията са се раздули до 36 млрд. долара през миналата година от 10 млрд. долара през 2018 г. Първоначално TSMC е смятала, че разходите за изграждане на фабрика в САЩ ще бъдат с 20% по-високи, отколкото в Тайван, но всъщност разликата се оказва над два пъти по-голяма - 50%.  
 
Производителят на чипове планира да изгради и завод за 11 млрд. долара в Германия с местни компании, но и тук съществуват опасения, че работната култура в страната, включваща дълги отпуски и силни профсъюзи, ще засегне производството. 
 
 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg