Производителят на Jeep ще прави летящи таксита с Archer Aviation

1620
Производителят на Jeep ще прави летящи таксита с Archer Aviation

© Archer Aviation

Базираната в Нидерландия компания за производство на автомобили Stellantis, която притежава Jeep, Ram и други известни марки автомобили, навлиза в бизнеса за производство на самолети, сключвайки сделка с Archer Aviation, за да ѝ помогне да изгради електрическо летящо такси.
 
Двете компании съобщиха в сряда, че Stellantis ще помогне на Archer, публично търгувана компания за въздушна мобилност, създадена през 2018 г., да произведе своя модел Midnight във фабрика, която авиационната компания планира да построи в Джорджия.
 
Производителят на автомобили също така планира да предостави до 150 милиона долара собствен капитал на Archer в стремеж да бъде ексклузивен производител на самолета, който може да излита и каца вертикално като хеликоптер, пише Wall Street Journal.
 
Този ход е необичаен за автомобилната индустрия, която до голяма степен се придържа към проекти за наземен транспорт, коментира изданието. 

Технологии 2023: Енергия от термоядрен синтез, е-самолети, повече сигналРазлични технологии ще трасират развитието на света през следващата година, някои от които разкриват нови хоризонти пред човечеството

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес каза, че решението му е в съответствие с по-широката стратегия на автомобилния производител за предоставяне на нови продукти и услуги на клиентите. 

През последните години Stellantis инвестира в компания за споделяне на автомобили под наем, подобна на Zipcar, и както други автомобилни играчи се опитва да диверсифицира своя бизнес модел, особено в градските райони, където много хора не притежават кола.
 
Stellantis съкращава други области, докато се опитва да преструктурира бизнеса си, за да инвестира в скъпи нови технологии, като например електрически превозни средства.
 
През декември автомобилният производител заяви, че ще спре за неопределено време операциите в завод за сглобяване с 1350 служители в Илинойс, позовавайки се на необходимостта от генериране на спестявания, за да финансира прехода си към електромобили.

CES 2023 – от безжични телевизори до виртуална реалност в колатаСлед две разочароващи години тазгодишното издание на изложението за потребителска електроника обещава множество иновации

Stellantis, която беше създадена чрез сливането на френската PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles NV през януари 2021 г., заяви още, че възнамерява да похарчи 35 милиарда долара през следващите години за нови модели, захранвани с батерии, и производствени мощности.
 
Целта на автомобилната компания е електрическите автомобили да представляват половината от продажбите ѝ в Северна Америка до 2030 г. В същото време Stellantis намали производствените си амбиции в Китай, след като се сблъска със силна вътрешна конкуренция и усложнения с местен партньор.
 
Базираната в Сан Хосе, Калифорния, Archer е сред стартиращите фирми за производство на летящи таксита, които преследваха листвания на фондовия пазар през последните две години чрез SPAC. 
 
От Archer казват, че целта им е да произведат 6000 самолета до 2030 г.
 
Midnight, първият модел на компанията, е проектиран да превозва до петима пътници, включително пилота, и да предприема пътувания на къси разстояния от около 30 км с 10-минутно време за зареждане между тях, обясняват от компанията.
 
Компаниите за електрически летящи таксита разработват и тестват превозни средства, но трябва да си осигурят одобрение от регулаторите, преди те или клиентите им да пуснат самолетите в употреба. В
 
САЩ Федералната авиационна администрация проучва как да интегрира планираните превозни средства във въздушното пространство.
 
Archer очаква да получи сертификат до края на 2024 г. и да започне търговски операции след това, каза изпълнителният директор на компанията.
 


Stellantis има за цел да предостави на Archer персонал, производствен опит и капитал, за да подпомогне производството във фабриката в Джорджия, която трябва да заработи през 2024 г. Двете компании заявиха, че партньорството ще помогне на Archer да изпълни плановете си да комерсиализира своите самолети и да избегне харченето на стотици милиони долари по време на фазата на разрастване на производството.
 
Автомобилният производител, който стана стратегически партньор на Archer през 2020 г., заяви, че планира да закупи повече акции в компанията, след като за първи път инвестира в нея през 2021 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg