САЩ вече е най-големият производител на петрол в света

2268
САЩ вече е най-големият производител на петрол в света

© Pixabay

За първи път от 1973 година насам САЩ е най-големият производител на суров петрол в света, става ясно от данни на щатското Министерство на енергетиката.

Новината демонстрира нагледно как щатската шистова революция промени глобалния петролен пазар. В рамките на последното десетилетие добивът на САЩ е скочил повече от два пъти.

“Това е историческо постижение и служи за подсещане: никога не залагайте срещу петролната индустрия на САЩ”, казва Боб МакНейли, президент на консорциума Rapidan Energy Group, цитиран от CNN. 

Щатът Тексъс е в центъра на шистовия бум. Добивът в Пермския басейн, намиращ се в Западен Тексас, нарасна толкова много, че през месец февруари тази година САЩ изпревари Саудитска Арабия за първи път от над две десетилетия, сочат данни на Енергийната информационна администрация (ЕИА) на САЩ.

Добивът продължи да се увелиава, като през юни и август достигна близо 11 млн. барела на ден. Това изкачи САЩ над Русия за първи път от февруари 1999 година.

Очакванията са, че това няма да е краткосрочно явление и САЩ ще задържи лидерската позиция още дълго време. Според прогнози на ЕИА, американският добив ще бъде по-висок от този на Саудитска Арабия и Русия и през следващата 2019 година. 

Промяна на играта

Това постижение подчертава дълбокото въздействие на бързия технологичен напредък в сондажите за петрол. Фракингът даде достъп до огромни залежи от нефт и газ, а разходите за сондиране намаляха драматично през последните години.

„Това промени играта за САЩ и означава, че можем да бъдем устойчиви и конкурентноспособни”, казва Бен Кук, портфолио мениджър в инвестиционната енергийна компания BP Capital Fund Advisors.

Устойчивостта се превръща в едно от най-важните изисквания след резкия спад в цените на петрола, започнал в края на 2014 година. ОПЕК предприе мерки за запазване на пазарния си дял, който започна да се изплъзва в полза на САЩ и други производители.
Падащите цени удариха редица щатски петролни компании, чието излизане от пазара доведе до масивна загуба на работни места.

Добива на САЩ намаля, но не толкова драматично, колкото се опасяваха мнозина. Когато цените започнаха да се възстановяват през 2016 година, щатските шистови компании бяха в състояние бързо да увеличат добива. Разходите им вече бяха по-ниски, а технологиите - достатъчно напреднали.

Друга важна промяна е, че САЩ вече има петролни клиенти по света. В края на 2015 година Конгресът на САЩ вдигна 40-годишна забрана за износ на суров петрол. Така понастоящем щатски петрол бива доставян за Южна Америка, Европа и Китай.

Тексас е петролна суперсила

Големи петролни производители, включително BP и ExxonMobil, вложиха милиарди долари през последните години, за да вземат част от операциите в Пермския басейн.

Така Тексас се намира в позиция, която скоро ще го превърне в по-голям производител на петрол от Иран и Ирак. Това ще постави щата на трето място в света по добив, ако беше отделна и независима държава. Най-голямото пристанище на щата понастоящем изнася повече суров петрол, отколкото внася.

Тексас става третата най-голяма петролна сила в светаАмериканският щат Тексас се превръща в една от водещите енергийни сили в света, в резултат на бума на шистовия нефт.

„Всичко се дължи на технологични подобрения, подкрепени от достатъчно инвестиционен капитал, и на изобретателността на американските производители на нефт”, казва Боб МакНейли, който е бил част от енергийните власти на страната по време на управлението на Джордж Буш.

Все още зависими от чуждестранния петрол

Към днешна дата Тексас полага усилия да овладее бурното развитие в петролния сектор. Поради скоростното разработване на Пермския басейн, регионът бързо бързо започна да изпитва дефицит на инфраструктура, работници и доставки.

С други думи, регионът е жертва на собственият си успех. Така, въпреки че добивът ще продължи да расте, дефицитът на ресурси ще забави темповете на нарастване.

Тези притеснения накараха ЕИА да занижи прогнозата си за растеж през следващата 2019 година, прогнозирайки добив в размер на 11.5 млн. барела на ден.

За сравнение, през 2017 година САЩ добиваха 9.4 млн. барела на ден. Така, ако прогнозите за 2019 година се сбъднат, то САЩ ще продължат да бъдат с едни гърди пред Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки че американската икономика е доста по-независима от чуждестранния петрол спрямо предходни периоди, все още цената на черното злато се влияе изключително много от политиките на ОПЕК. Освен това голяма част от петролните рафинерии в страната продължават да се нуждаят от чуждестранен петрол.
Саудитска Арабия спря IPO-то на AramcoОще през 2016 г. бе съобщено, че се планира продажбата на около 5% от капитала на Aramco на местна и международна борса, което би оценило цялата компания на близо 2 трилиона долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...