Улиците на бъдещето – зарядно, което се разглобява

1265
Улиците на бъдещето – зарядно, което се разглобява

© PlasticRoad

Зарядни станции, които могат да се разглобяват и местят. Такива ще са улиците в бъдеще. Градовете ще разчитат все повече на изкуствен интелект (AI) за управлението си, пише CNN. 
 
Тези концепции може и да звучат като фантастика днес, но не бива да се забравя, че само преди 150 години човечеството е разчитало основно на коне, за да се придвижва. Оттогава е направен невероятен технологичен скок – първо парният двигател, а след това този с вътрешно горене. По всичко личи, че автомобилът на бъдещето ще е електрическият. 
 
А изкуственият интелект, около който в момента има разгорещени дебати, вече е навлязъл в ежедневието ни по много начини. Най-простият пример са технологиите, използвани от социалните мрежи. Така че не е толкова невероятно да се смята, че в обозримо бъдеще процесите по управление на един град ще се движат основно от AI.

Преобразяване на света: Топ 10 решения за градското развитие през 2023 г. Да промениш света около себе си не означава само да блъснеш една стара сграда, за да построиш нова

Смята се, че около 2050 г. броят на колитцоле в световен мащаб ще достигне около 3 млрд. А голяма част от населението ще живее в градове. Това струпване на хора ще изисква появата на т.нар. „умни улици“. 
 
В пътищата ще трябва да се внедряват иновации точно както това се случва с автомобилите. Как може да се случи това? 
 
Един от примерите е управление на трафика. Подобни опити вече се правят. Например компанията Hayden AI си сътрудничи с властите в Ню Йорк. 
 
Технологията им може да засича неправилно паркиране в бус лентите. Но това е само една от многото възможности. 
 
„Тази технология може да доведе до революция в градското планиране“, казва директорът на фирмата Крис Карсон. Според него възможностите за използване на изкуствения интелект в градовете са огромни. 

Без бетон и тухли: Сградите на бъдещето ще са сглобяемиВ настоящето все повече хора търсят начини да рециклират хартията, пластмасата и алуминия, който ползват в ежедневието си. Занапред това може да се случва дори със сградите

Очаква се, че около 2050 г. половината от движещите се коли ще са електрически. Зареждането и съхраняването на енергия ще бъде огромно предизвикателство. Отсега обаче някои фирми мислят за това как самият път може да се превърне в едно огромно зарядно устройство. 
 
Германската компания Magment например твърди, че може да се използва безжична технология за зареждане, която да бъде вградена в самите улици. Теоретично това би позволило на автомобилите да се зареждат в движение. 
 
 
Друг проблем, който трябва да се реши при планиране на градовете на бъдещето, е този с повишаващите се температури. Тъй като става дума за настилки като асфалт, бетон и паваж, по правило в силно населените области е доста по-топло, отколкото другаде. Затова във Финикс, Аризона експериментират с ново покритие за настилките. Идеята върху тях да се добавя тънък слой покритие на водна основа, който би следвало да предпазва от нагорещяване. Технологията е експериментална и има доста съмнения за ефективността ѝ. 
 
Защитени от слънцето настилки са една идея, но съвсем друга е тази за сглобяемите пътища. Една от компаниите, занимаващи се с тях, е PlasticRoad. Най-общо казано те предлагат кухи панели, произведени от рециклирана пластмаса, през които могат да минават всякакви комуникации като тръби и кабели.
 
PlasticRoad
 
Дъждовната вода също може да бъде отвеждана. Освен това улицата може да бъде лесно монтирана, дори и премахната, ако се наложи. 
 
„Вярваме, че единственият път към устойчивото развитие на пътната инфраструктура, е изполването на рециклирани материали“, казва директорът на компанията Джерън Оудшърн. Според него вече има данни, че пластмасовите пътища са по-издръжливи от обикновените.  
 
Дали всички тези технологии ще бъдат въведени е рано да се каже. Най-вероятно голяма част от тях ще се използват, но в практиката концепцията ще бъде променена. Ясно е обаче, че бъдещето принадлежи на електричеството и на изкуствения интелект. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg