Как да съхраним отворена бутилка вино?

1665
Как да съхраним отворена бутилка вино?

© pixabay.com

Не е тайна, че в края на деня мнозина обичат да поседнат и да си налеят чаша вино.

Работният ден е приключил, отговорностите по дома са отметнати и остава само да се насладите на минути със себе си или в компанията на любими хора.

Какво обаче правите с останалото количество вино в бутилката? Малцина ще имат желанието да я пресушат до дъно. 
 
Експерти по вината и сомелиери са готови да дадат съвети и препоръки как да съхраните качеството на напитката. Продължителността на този период зависи много от фактори, като съдържание на танини, ниво на киселинност, захар, алкохолно съдържание и други. 
 
В общия случай експертите се обединяват, че виното запазва качествата си в рамките на до 36 часа след отварянето. Други удължават периода на годност до няколко дни. Нека изясним откъде идва разликата.  
 
Вината с над 13.5% съдържание на алкохол са по-дълготрайни. Може да се насладите на прекрасния им вкус в рамките на 3 до 5 дни. За по-леките вина този срок е до максимум 3 дни. 
 
Леките вина, независимо дали са бели или червени, по-бързо влошават качеството си, споделя за Travel and Leisure експертът Макс Пинкси. 
 
По-тежките вина - тези, които съдържат над 13.5% алкохол, може да се консумират и след няколко дни. Шампанското на свой ред запазва вкуса си до 2-3 дни. 
 
Отлежалите вина са по-деликатни от младите. Затова наливането им в декантер като цяло е лоша идея. 

 
Когато разклатите старо вино и го изложите на твърде много кислород, това буквално го убива. Не препоръчвам да отваряте бутилка старо вино и да не го изпивате цялото, казва сомелиерът Паула де Дано. 
 
Имайки предвид това, почитателите на древната напитка трябва да си дадат сметка, че количеството кислород, което е влязло в контакт с виното, ще се отрази на вкуса му на следващия ден. 

Как да съхраняваме отворена бутилка вино?
 
За да предпазите виното от влиянието на кислорода, ще ви помогнат няколко съвета и трика. Ще разпознаете познавачите по това, че те винаги имат под ръка инструмент за премахване на кислорода от отворена бутилка вино. 
 
Много сомелиери се доверяват и на специални системи за съхраняване на качеството на напитката. На пръв поглед инвестицията е сериозна, но е напълно заслужена. Тя ви позволява да отворите бутилка сега и да я допиете през следващите 4 седмици. 
 
Технологии срещу изпитани трикове 
 
Когато нямате модерни инструменти, може да се доверите на изпитани трикове. Например, винаги затваряйте бутилката с корковата й тапа. Ако редовно пиете шампанско или друга пенлива напитка, може да купите стопер. Той ще запаси свежестта и качеството. 
 
Освен това дръжте виното далеч от светлина и на хладно, но не студено място. 
 
Много експерти по вината се обединяват около тезата, че температурата на съхранение реално не се отразява върху зреенето на виното. Затова, ако се чудите дали да оставите бутилката в хладилника, това действие има значение, само ако имате предпочитания към температурата на напитката, докато я консумирате.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg