Как най-богатият ирландец беше разорен?

2865
Как най-богатият ирландец беше разорен?

В шеметните дни преди световната финансова криза от 2007-09, Шон Куин е най-богатият ирландец. Само няколко години по-късно той е разорен.

На 14-годишна възраст Куин напуска училище, за да работи в семейната ферма, в Северна Ирландия. През 1973 г., със заем от 100 ирландски паунда той започва собствен бизнес, добивайки пясък, който продава местните строителни компании.

С течение на времето неговия бизнес се прераства в Quinn Group, която е печелившата частна ирландска компанията. Неговото състояние се оценява на 5 млрд. евро (4.4 млрд. британски паунда) през 2007 г., а Куин стои начело на огромна империя от ирландски строителни, имотни и финансови компании.

Във Великобритания той може би е известен най-вече с едноименната застрахователна компания Quinn Insurance.

Когато балоните се пукат

Уви, падението на Куин е също толкова впечатляващо, колкото и изкачването му до върха.

Когато имотният и кредитният балон в Ирландия се пукат империята на Куин започва да се клати. Цените на имотите в Дъблин и други апетитни райони се сриват с 50% или повече и стойността на активите на Куин пада значително.

Накратко, Куин губи милиарди като залага, че цената на акциите на Anglo Irish Bank ще се възстанови и налива инвестира цяло състояние, което е взел назаем, в книжата на банката. Anglo Irish Bank обаче е национализирана от правителството през 2009 г., в резултат на което 28-процентният дял на Куин вече не струва нищо. Неговите огромни задължения обаче си остават.

Така неговата Quinn Group дължи огромни суми на редица банки. Първа сред тях е Anglo Irish Bank, която в момента е 100% собственост на Ирландия. Куин и неговото семейство дължат на Anglo Irish Bank 2.9 млрд. евро, докато задълженията им към останалите банки са около 1.3 млрд. евро. В британска валута това се равнява на 3.7 млрд.

Тъй като Quinn Group не може да обслужва тези заеми, Anglo Irish Bank е назначила KPMG в ролята на синдик, който трябва да поеме контрол над дела на фамилията Куин в групата. В резултат на това Шон Куин и неговото семейство ще изгубят ролята си в управлението и като цяло собствеността си в Quinn Group. Друг синдик е бил назначен да поеме контрол над международния имотен бизнес на семейство Куин.

Що се отнася до Quinn Insurance, тя вероятно ще бъде придобита от смесено дружество между Anglo Irish Bank и Liberty Mutual, която е петият най-голям застраховател в САЩ.

Quinn Group има 2 600 служители, в това число 1 000 в Ирландия. Дейността на компанията, която произвежда цимент, стъкло, изолации, пластмасови изделия, опаковки и радиатори в Ирландия, Великобритания и Европа, бяха засегнати по от продължаващата рецесия в Ирландия.

За бъде стабилизиран бизнеса и да бъдат запазени работните места Anglo Irish bank и Quinn Group постигната споразумение за петгодишен план на преструктуриране. Очертава се, че Anglo Irish Bank и KPMG възнамеряват да управляват компаниите на Куин, активите и служителите му, за да максимизират връщането на средствата на ирландските данъкоплатци в следващите години.

Въпреки това Anglo Irish Bank ще трябва да отпише значителен дял от отпуснатите на Куин кредити.

Според ирландския финансов министър Майкъл Нунън, вероятността някакви средства да бъдат възстановени от семейство Куин е малка. Това означава, че сметката за спасяването на Quinn Group ще бъде добавена към дългия списък от спасителни операции, за които плащат ирландските данъкоплатци.

Куин обаче може да загуби огромния си дом, който притежава заедно със съпругата си Патриша. Той може да стигне и до частен фалит, ако е давал лични гаранции за бизнеса си.

Уроци от историята на Куин

Как мангат от такъв ранг може да се провали така? Как може един от символите на Келтския тигър пропадне толкова много за по-малко от четири години?

Преди балонът да се спука Шон Куин е един от най-влиятелните хора в Ирландия, поддържащ близки отношения с правителството, регулаторните органи и други бизнес магнати. Сред служителите и доставчиците на Quinn Group обаче Куин има репутацията на лоялен и здраво трудещ се човек.

Впоследствие е лесно да се види, че Куин е бил далеч по-добър в създаването и управляването на компании, отколкото в това да залага в полза на възстановяване на най-безразсъдната ирландска банка по време на бума в страна. Съвсем ясно е, че вземането на заеми от Anglo Irish Bank, за да инвестира в поскъпване на акциите й, използвайки договори за разлика с висок ливъридж, е било грешка.

Явно Куин не е знаел Закона на Стайн, формулиран от Хърбурт Стайн, икономически съветник на Роналд Рейгън, който гласи: "Ако нещо не може да продължава вечно, то ще спре." Вероятно по подобие на Anglo Irish Bank и Allied Irish Banks, той е смятал, че бумът в Ирландия никога няма да спре?

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...