Палачинка от Хирошима е кулинарната звезда в Срещата на върха на Г-7
В седмицата, в която Хирошима е домакин на Срещата на върха на Г-7, ресторантите в града представят местен специалитет, включващ богат избор от пълнежи, които да задоволят и най-капризния чуждестранен вкус, пише Reuters.
Хирошима е туристически център в западната част на Япония, а името му е завинаги записано в историята като първия град, който преди близо 78 години преживява ужаса на ядрената атака.
Хирошима обаче привлича туристите не само с трагичното си минало.
Днес той е кипящ от енергия град, в който живеят над един милион души. Стотиците местни ресторани пък са специализирани в окономияки - пикантна палачинка, чието име означава "сготвено по желание".
Съставките на характерното ястие обикновено включват юфка, зеле и месо, изпържени върху гореща метална плоча.
Специално за Срещата на Г-7, Академията Окономияки, местна организация в колаборация с ресторантите, разработва нови варианти на рецептата, включващи любими храни от всяка страна.
"Може да се каже, че окономияки е най-популярната храна за душата сред хората от Хирошима", казва Ацуки Китаура, управител на веригата Chinchikurin в града.
"Смятаме, че ще дойдат много клиенти от чужбина, затова искахме да предложим различни вкусове окономияки, които да отговарят на техните собствени желания.", обяснява специалистът.
Сред тях са германска версия с кисело зеле, както и канадска с кленов сироп и карбонара в чест на Италия.
За американските вкусове ще има месо за бургери, а френската версия съдържа зеле, бобови кълнове, бекон, сирене, сос окономияки и пържено яйце, всичко това увито в палачинка.
Някои от местните жители обаче не са много сигурни за новите чуждестранни пълнежи. Британската версия с пържени сардини и гарнирана с картофен чипс, предизвиква недоверие сред хората, които предпочитат да си хапват добре познатото фиш енд чипс, пред комбинацията с японската окономияки, допълва Reuters.