Американската автомобилна група General Motors Corp. (GM) е предложила на няколко инвеститори възможността да представят преработени заявки за покупката на германското подразделение на компанията Adam Opel GmbH, пише FT, цитиран от ИА Финмаркет.

Magna спечели търгът за покупката на европейското подразделение на GM през юни. Компанията трябва да придобие 55% от капитала на предприятието в алианс с руската Сбербанк. От Magna планират дори да приключат преговорите по придобиването на Opel след три седмици, но в преговорния процес по сделката изскочи ново препятствие.

Концернът General Motors иска да си запази опцията за обратно изкупуване на акции на Opel, което прави сделката далеч по-малко привлекателна за Magna, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на информирани източници. Едно от основните предимства в предложението на Magna бе договореността за запазване на работните места в Германия и в други държави.

Добре осведомени източници от GM са заявили за FT, че Magna продължават да бъдат лидери в „гонката за Opel", но въпреки това могат и да загубят състезанието, което още не е приключило.

Впоследствие се разбра, че китайската автомобилна компания Beijing Automotive Industry Holding Co. (BAIC) е решена да представи разширеното си предложение за придобиване на Opel към средата на юли, съобщи източникът пред FT. Представители на китайската компания ще се срещнат с колегите си от GM тази седмица, за да обсъдят възможната сделка, в случай на отказ от страна на Magna.

Белгийската инвестиционна компания RHJ International също може да се включи в повторното наддаване за придобиване на европейските подразделения на GM, включвайки Opel в Германия, Испания, Белгия и Vauxhall във Великобритания.

Италианският концерн Fiat, който в началото на търга бе смятан за най-вероятен победител, потвърди в сряда интересът си към Opel и готовността си да продължи преговорите с Берлин.

Експерти смятат, че подобни стъпки се предприемат с цел оказване на натиск върху канадската компания Magna, която в алианс с руската Сбербанк, подписа протокол за намерения с GM по придобиване на Opel.

„Протоколът за намерение не предполага и не е обвързан юридически с никакви последствия", поясни председателят на НС в Opel Фред Ирвин. „Всички заинтересовани от сделката компании имат напълно равни права за достъп до информация".

Вижте още: