Една от най-големите американски застрахователни компании American International Group Inc. (AIG) е решена отново да изплати на някои от своите топ мениджъри милиони долари под формата на бонуси, което за пореден път доведе до остра обществена реакция, съобщава Reuters, позовавайки се на Washington Post.

През март 2009 г. ръководството на компанията, която не успя да усети вкуса на банкрута, единствено благодарение на правителствената подкрепа, изплати над 200 млн. долара на 74 от своите мениджъри. В резултат на подобно решение по цялата страна премина вълна на недоволство срещу „лъвските пайове" на Уол стрийт.

Но този път, както пише вестникът, застрахователят се опитва да се подсигури, като иска разрешението на правителството на САЩ и така да парира обществения натиск. Все пак, разрешението на властите не е задължително условие за изплащане от компанията на бонуси.

Анонимен източник от AIG заяви, че вероятността, компанията да изплати огромни бонуси без позволението, е малка.

Според източника „всеки път, когато се разписва чек на, когото и да било, то той преминава през внимателна проверка". „Бихме искали да сме уверени, че правителството не е срещу това, което правим", посочи източникът.

Още по темата: