Скандинавските държави и тази година са на първо място сред страните с най-голямо равенство между мъжете и жените, а България е на 50-то място от 134 страни.

Това става ясно от класацията на Световния икономически форум (WEF), публикувана днес и цитирана от АФП.

България слиза с 12 места в класацията спрямо 38-мото място през 2009 г. Непосредствено преди страната ни е Македония. Преди България са също страни като Еквадор, Панама, Гвиана, Уганда, Барбадос, Монголия, Намибия, Куба, Мозамбик, Тринидад и Тобаго, Шри Ланка.

На последните три места в класацията са Пакистан, Чад и Йемен.

На първите четири места в класацията за равенството (неравенството) между половете са Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

"Скандинавските страни остават модел за заличаването на неравенствата между половете", заяви създателят на WEF Клаус Шваб, цитиран в съобщението. "Малките различия между мъжете и жените са пряко свързани със силната конкурентоспособност в икономическата област" в тези страни, допълни той.

Докладът анализира преди всичко по какъв начин изследваните страни разпределят ресурсите и възможностите между мъжете и жените. САЩ се изкачват с 12 места до 19-то място в класацията, съставена от американски изследователи за Световния икономически форум, чиято централа се намира в Швейцария.

Източник: БГНЕС