Инвестирането се приема от много хора като рисково и неподходящо за млади хора начинание. По отношение за възрастта за инвестиране има много неправилни възгледи и ето някои основни, пише изданието Investopedia.com.:

Нямам достатъчно капитал

Младите хора често не разполагат с достатъчно спестени и свободни средства за инвестиции, като най-вероятно са натоварени от студентски заеми, изплащането на автомобил или ипотека. Въпреки това много от тях биха могли да заделят малка сума средства за инвестиции, към която да добавят периодично.

Малката инвестирана сума е подходяща за първоначални опити до натрупването на съществени знания и умения, както и намалява възможността от значителни капиталови загуби при първоначалното сблъскване с финансовите пазари. Повечето специалисти съветват младите инвеститори да започнат с малко.

Нямам достатъчно познания в областта на инвестирането

Дори и това да е факт, натрупването на подобни знания изисква време. В тази насока, колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Стартът на млади години ще ви позволи да разполагате със значителни знания, когато сте на средна възраст и имате повече спестени средства. Разглеждайте отделеното време и енергия като инвестиция, която ще ви се отплати в един по-късен етап.

Инвестициите са твърде рискови

Инвестирането е рисково при ползване на заемен капитал и липса на управление на риска. Всъщност, вие сами можете да определяте степента на риска, който сте склонен да поемате и това е едно от най-големите предимства на инвестициите. Нагласянето на инвестициите така, че да отговарят на вашите дългосрочни цели ще ви даде много ценни знания и умения, които ще можете да прилагате и в други сфера на живота.

Инвестирането може да чака, докато остарея

Младите инвеститори имат възможност да заделят по-малко средства с течение на времето в сравнение с по-възрастните, поради времевия си хоризонт. Човек започнал да заделя по 100 долара на месец от 20-годишна възраст до навършването на 65 години ще разполага с 200 000 долара, при реализиране на 5% годишен доход и общо внесени 54 000 долара. За сравнение, ако същият е започнал да инвестира след 40 години, ще трябва да заделя по 334 долара всеки месец за достигане на същата сума от 200 000 долара и същата доходност (тук внесената сума е в размер на 100 200 долара).

Инвестирането е за по-възрастните и за определен тип хора

Въпреки че представите за инвестиращите на борсата са за хора на средна възраст, или за млади брокери, работещи на борсата, това далеч вече не е актуално. Инвестирането никога не е било по-лесно и достъпно за всички, като информацията в медиите е достатъчна за това всеки да може (с малко време и усилия) да участва на финансовите пазари по един или друг начин.

И докато е вярно, че никога не е твърде късно, за да започнеш да инвестираш, то обратното също е в сила – никога не е и твърде рано.