Както винаги, фокусът на Олимпийските игри е върху върховите постижения, но настрана остават някои любопитни факти от дейностите на спортистите.

Защо атлетите тичат обратно на часовниковата стрелка?

Широко разпространена е погрешната представа, че бягането обратно на часовниковата стрелка идва от древна Гърция.

Всъщност, всички там са тичали само напред, твърди Пол Картледж, професор по гръцка история в Кеймбридж.

В първите 4 Олимпийски игри се е бягало по часовниковата стрелка, но след това посоката е обърната. Смята се, че това е станало заради възприемането на американския начин на бягане – наляво.

Една теория гласи, че първите бягания там се провеждали на хиподруми, където конете тичали обратно на часовниковата стрелка.

Защо спортистите хапят медалите си?

Жестът напомня на стария начин за проверка дали монетата е златна – ако е такава, зъбите трябва да оставят малка следа.

Разбира се, не всички атлети искат да правят проверка, но това е любима поза за фотографите и операторите, които го заснемат.

Някои твърдят, че тестът се правел, за да се установи дали златният предмет не е фалшификат от олово, което е още по-меко.

И въпреки че златните медали в Лондон са едни от най-големите, златото в тях е само 1.34%, припомня bTV.

Защо спортисти и фенове носят огромни слушалки?

Много атлети и почитатели могат да бъдат видени с огромни слушалки Beats, характерни за рапъра Dr Dre. Това се дължи отчасти на безплатното им раздаване на спортистите.

И въпреки това Лондон 2012 ще бъде запомнена като една от олимпиадите с най-стриктен контрол на безплатното продуктовото позициониране.

Ликовете на златните медалисти от Великобритания се отпечатват на пощенски марки

Всеки златен медалист от Великобритания може да види лика си на пощенска марка и получава боядисана в златисто пощенска кутия като награда за успеха си.

Това може и да изглежда като голяма чест, но златните спортисти остават само с нея – Британският олимпийски комитет не предвижда парични награди за първенците си.

Защо френският е езикът на Олимпийските игри?

Всичките главни речи на откриването се произнасят на френски език и след това на английски.

Френският е езикът на Олимпийското движение, базирано в швейцарския франкофонски град Лозана. А и идеологът и инициатор на модерните игри Пиер дьо Кубертен е французин.

Разбира се, според някои, езикът на Олимпиадата трябва да е гръцки.

Родителите също станаха звезди

Фокусът винаги е върху атлетите, но на тези игри някои родители също станаха звезди.

Много хора видяха емоционалния изблик на бащата на Чад Ле Клос, който спечели златен медал в плуването. Родителят избухна: „Вижте го, плаче като мен. Обичам те. Вижте го! Обичам го!” Сякаш бащата бе забравил, че го дават по телевизията.

Това стана, след като Ле Клос сензационно би Майкъл Фелпс на бътерфлай.

Майката и бащата на американската гимнастичка Али Рейсман също показаха много емоции чрез странни изкривявания на лицата и телата си. Видеото с тях се разпространи светкавично.

Танците и позирането на бегачите пред камера

Много спринтьори имат свой ритуал, който извършват, когато камерите ги снимат.

Шампионът Юсейн Болт танцуваше, все едно слуша музика, а след това се престори, че бърше потта от челото си. После той насочи два пръста към камерата под формата на въображаем пистолет. Друга негова запазени марка е имитирането на диджей движения.

Асафа Пауъ пък присвиваше очи пред обектива и се цупеше. Йохан Блейк пък разклати тялото си, преди да изръмжи пред камерата.

Цветните ленти по телата на спортистите

Много хора забелязаха, че спортистите носят върху кожата си цветни ленти. Те не са просто украса.

Японските ленти на д-р Кензо Касе помагат за лечение на контузии, като ограничават притока на възпалителни флуиди под кожата. Освен това те поддържат мускулите и ставите.

Знаем за жълт и червен картон, но...черен?

Футболните фенове знаят за съществуването на жълти и червени картони. За много хора обаче черният картон е нещо ново.

Това е карта за дисквалификация, която се дава само в бадминтона и фехтовката.

Реферът Торстен Берг даде такъв картон на четирима бадминтонисти, обвинени в нарочно губене на мачовете си с цел по-добър жребий.

Черен картон можеше да получи и южнокорейската състезателка по фехтовка Шин Лам, след като загуби двубоя си в последната секунда и отказа да напусне пистата цял час. Тя трябваше да бъде изведена от треньора си.