Хиляди панелни блокове в цялата страна се нуждаят от обновяване. Тъй като повечето от тях са строени в средата на миналия век, сега хиляди техни жители ежедневно се сблъскват с проблеми, предимно заради нарушения в конструкцията - течове и пукнатини.

Няма точна бройка на панелните жилища. Знае се само, че са много, тъй като в средата на миналия век се считаше, че това е най-ефективният и бърз начин на строителство.

Наследството от комунално-социалистическия начин на живот в настоящия момент ни се отплаща с течове, пукнатини и още много проблеми, посочва ТВ7.

Такъв е и случаят с блок 228 в кв. "Борово" в София. Блокът е строен през 1974 г. Проблемите с покрива започват преди няколко години. Първо с течове, а после и с ронещи се парчета заради голямото земетресение.

В блока живеят 250 човека. Две години са необходими, за да се постигне консенсус, че покривът трябва да се ремонтира и е необходимо да се съберат пари.

Междувременно двама домоуправители се отказват, защото не могат да убедят жителите. Все пак съкооператорите постигат съгласие.

Ремонтът ще излезе на съседите 19 000 лева. Парите са били събрани в зависимост от големината на апартаментите.

Пред съседите обаче стоят още проблеми - ремонт на опасна козирка, смяна на външна врата и домофони, борба с различни вредители. А месечната такса, която събират жителите му, е едва 5.50 лв.

Все по-трудна е поддръжката на старите жилищни сгради и в Бургас. Голяма част от общите части на блоковете в окаяно състояние.

Заради ниски заплати и пенсии, повечето обитатели не могат да отделят средства за ремонт и така сградите с всеки изминал ден се рушат.

В блок 23 на комплекс "Лазур" ремонт не е правен от десетилетия. При всеки дъжд последните етажи се наводняват, стените са пропити с влага, а петната от мухъл са обичайна гледка.

Друг проблем е остарялата канализация. Налага се хората от наводнените апартаменти сами да поемат разходите за ремонт на покрива.

Тежко е положението и във всяка стара жилищна сграда в Бургас. В отчаянието си някои домоуправители търсят дори кредитиране от банка, за да запушат спешните течове в блоковете. Само високите лихви ги спират.