България има шанса да стане първата страна членка на ЕС, която ще въведе търговията с т.нар. бели сертификати за енергийна ефективност. Казано накратко, това ще означава, че всяко енергийно подобрение, което фирма или сдружение на собственици на жилища направят, ще може да се изплати чрез последваща продажба на вид ценна книга, която удостоверява, че са направени подобрения, които повишават енергийната ефективност, съобщава в. Труд. Неин купувач може да бъде всяка фирма, която има задължение да увеличи енергийната ефективност, но по различни причини не може да го направи.

От началото на юни в Агенцията за устойчиво енергийно развитие заседава работна група, в която освен представители на агенцията участват и експерти от ЕВБР с финансиране от датското правителство.

“Дания е единствената европейска страна, която е напреднала с белите сертификати, но все още не е въвела търговията с тях напълно. Италия, Франция и Великобритания правят опити, така че нищо чудно след година и половина да сме първите в Европа с действаща система за търговия с бели сертификати”, каза изпълнителният директор на агенцията Кирил Георгиев.

Преди около две години Законът за енергийната ефективност създаде три вида задължени лица, които са длъжни да отчитат в агенцията какви мерки са взели за намаляване на енергийните харчове. Това са търговците на енергия, собствениците на сгради с над 1000 квадратни метра площ и собствениците на промишлени системи, които консумират над 3000 мегаватчаса енергия годишно. Търговците на енергия, които се водят на отчет в агенцията в момента, са 52. Това са всички топлофикации, продавачите на въглища, пелети, ток и други енергийни продукти, които имат над 4 млн. лева годишен оборот, продават над 75 гигаватчаса енергия годишно и имат над 10 човека персонал. Под сгради се разбират само тези, чиито собственици са държавата, общините и държавни или общински фирми.

За всяко енергийно подобрение, което направи някое от тези три вида лица, и в момента се издават удостоверения. Това са и бъдещите бели сертификати. Въпрос на време и на промени в законодателството е те да придобият статута на ценна книга, както и да се създаде борса, на която могат да се продават. Работната група ще трябва да създаде по някакъв начин система за измерване и верификация на сертификатите.

Теоретично не би трябвало да има никаква пречка обитателите на даден жилищен блок да санират сградата и след това да продадат белия сертификат, с който са се сдобили. По този начин те ще могат да си възвърнат поне част от средствата, които са похарчили за санирането и да увеличат ефекта от постигнатото редуциране на сметките за ток и отопление. Грубо пресметнато, санирането на 8-етажен блок с 6 входа излиза към 800 000 лева. След като дейностите по санирането се впишат в удостоверението, собствениците на апартаменти в санираната сграда могат да го продадат на друго задължено лице и така да компенсират харчовете си.

За да се включат и жилищните сгради в търговията с бели сертификати обаче, те трябва задължително да са създали сдружение на собствениците, което да е провело дейностите по санирането от името на едно юридическо лице.