За четвърта поредна година пазарът на имоти в страната ни функционира в условията на глобална финансова и икономическа криза, сочи доклад на една от водещите агенции за недвижими имоти у нас „Явлена“. Като цяло най-видимият ефект от кризата е драстичното свиване на обема на инвестиции в недвижими имоти.

Броят на сделките във водещите градове на страната продължава да се понижава с изключително високи темпове и през първото полугодие на настоящата година.

Така например в Софи броят на сделките за първите шест месеца на 2012-та се е понижил с цели 58.4% до 7 909 сделки спрямо 2008 година, което е и най-големият спад сред големите градове на страната ни.

Съществено е понижението на броя на сделките в столицата и в сравнение с първото полугодие на миналата година, когато сделките са били 10 582, или спад от 25%. По-слабо е изразена тази тенденция в останалите градове на страната.

Наблюдава се тенденция на намаляване на дела на сделките в петте най-големи града на страната с 24% през първото полугодие в сравнение с 25.9% през същия период на миналата година и 30.3% през полугодието на 2008 година.

Пряко свързано с гореспоменатото е рязкото понижение и на броя на сделките с ипотеки в страната.

Броят на сделките с недвижими имоти, падащи се на 1000 души население в петте най-големи града е бил значително под средния за страната през първото полугодие. Показателят е бил 9.77 за петте най-големи града, при 11.76 за страната.

Най-висок е бил индикаторът в Стара Загора – при ниво от 15.11 за първите шест месеца на годината, а най-нисък в София – при 6.58.

По отношение на отпусканите ипотечни кредити се наблюдават положителни тенденции през последните две години.

От една страна е налице уеднаквяване на ГПР-то по кредитите в евро и лева, а от друга - наблюдаваме тенденция на постоянно понижение на лихвите, за да стигнем средно ГПР от 8.12% по кредитите в евро и 8.3% по кредитите в лева към края на първото полугодие.

Като цяло на пазара на имоти са се откроили няколко тенденции по отношение на предлагането и търсенето.

На първо място се наблюдава нарастващо предлагане и свиващо се търсене, особено в средния ценови клас.

Търсенето в ниския ценови сегмент между 25 и 50 000 евро е било относително постоянно, при липса на по-съществено предлагане.

Сделките за жилища с цени над 150 000 евро са били единични.

Налице се появяват и признаци за диспропорции между търсенето на качествено ново строителство и предлагането му.

Наблюдава се и известно активизиране на купувачите, които осъществяват сделки в рамките на месец-два от началото на процеса на търсене.

Наблюдава се и бум на предлагането на имоти, закупени преди време с инвестиционна цел.

Средните цени на имотите в столицата са при нива от 745 евро за кв. м. към края на първото полугодие, което е минимално понижение в сравнение с тези от 749 евро година по-рано. За сравнение през първото полугодие на 2008 година средните цени са били 1 182 евро.

Цената на двустайните жилища в столицата с отчитане на инфлацията е била 54 600 евро, или с 9.8% по-ниска в сравнение със същия период на предходната година.