Бизнес доверието в Германия се повиши с повече от очакванията вследствие на пазарните нагласи за намиране на решение за избягване на фискалната пропаст в САЩ.

Индексът на института Ifo относно бизнес климата, изготвян на база изследване сред 7 000 мениджъри на компании, се е повишил до 102.4 пункта през декември, в сравнение със 101.4 пункта през ноември.

Това бе второто поредно повишение на показателя, след като той отбеляза най-ниска стойност от две и половина години.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 102, като инициира повишение на европейските индекси, както и на еврото спрямо почти всички основни валути.

Индексът, следящ представянето на 500-те най-големи европейски компании, добави 0.5% към стойността си до 281.82 пункта.

От началото на годината индикаторът е поскъпнал с цели 15%, след като от ЕЦБ обявиха неограничено обратно изкупуване на дългови ценни книжа.

До голяма степен положително въздействие оказа и повишаването на кредитния рейтинг на Гърция от страна на Standard & Poor’s.

Еврото достигна нов близо деветмесечен максимум спрямо долара и йената, поскъпвайки до нива от 1.3282 спрямо зелените пари и малко над 112 спрямо йената.