Доларът се търгува на 0.4% от най-ниската си стойност спрямо еврото преди финансовият министър на САЩ да се срещне с лидерите на Конгреса, където ще се разисква бюджетната политика на страната.

Доларовият индекс се понижи за втори ден след оптимизма, че щатските законотворци ще достигнат до някакво решение относно така наречената „фискална пропаст“ в размер на около 607 млрд. долара, комбинация между увеличения на данъците и орязване на правителствените разходи от 2013 г.

Йената поевтиня спрямо всички основни валути, след като азиатските индекси се повишиха. Инвеститорите очакват също така брутният вътрешен продукт на САЩ да е нараснал с по-ускорени от очакванията темпове.

„Фискалната пропаст в САЩ може да е негативен катализатор за долара“, според Кенго Сузуки, валутен стратег в Mizuho Securities Co., цитиран от Bloomberg.

Доларът се търгува при нива от 1.2954 спрямо еврото рано тази сутрин, след като достигна моментно ниво от 1.3009 на 27 ноември, или най-ниското си от 31 октомври насам.

Спрямо йената единната валута се търгува без съществена промяна при 106.40 йени. Доларът отбеляза известно поскъпване спрямо японската валута до нива от 82.15, след като вчера зелените пари се понижиха моментно до около 81.65.

Йената загуби 2.9% спрямо долара от края на октомври и се насочва към най-голямото си понижение от февруари насам.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index, се повиши с 0.8%, като по този начин намаля търсенето на спасителните валути.

Очакванията са щатската икономика да е регистрирала ръст от 2.8% на годишна база през третото тримесечие, на фона на предварителните прогнози за повишение от 2%.

Други данни, които могат да натежат върху посоката на търговия на единната валута, са тези за потребителското доверие в еврозоната, което може да се е понижило до най-ниското си ниво от над три години насам. Според средните очаквания, индексът ще се понижи до минус 26.9 пункта от минус 25.7 пункта през октомври.

Междувременно от рейтинговата агенция Moody’s заявиха, че гръцкият дълг остава при нестабилно високи нива, дори и след решението на европейските финансови министри за отпускане на новите средства.