Пазарите са циклични и освен в посока нагоре, те се движат и надолу. Джак Богъл обаче, основателят и ръководител на Vanguard Group, известен сред инвестиционните среди с популялизирането на индексните фондове, отправя сериозно предупреждение към инвеститорите.

Според Богъл последните трябва да се подготвят поне за два спада с 25-30 и дори 50% през следващото десетилетие.

За привържениците на стратегията „buy and hold“ това може да е сериозно изпитание.

Богъл обаче не смята, че това е нещо ненормално. Подобни спадове идват и си отиват и пазарът продължава нагоре и се възстановява с времето.

„Преживявъл съм такива спадове през 1973-1974 г., после през 2011, 2002, 2003 г. След това отново през 2008-2009 г. Тези спадове до голяма степен са плашещи, но са типични“, коментира Богъл пред финансовото издание CNBC.

„Защо не ме притесняват? Защото това е единственият начин да се инвестира. Опитите да се отгатне дали ще върви нагоре или надолу пазарът не са продуктивни, за да се правят пари“, коментира още известният специалист.

Богъл е един от най-големите привърженици на гореспоменатата стратегия, при която инвеститорите купуват активи и ги държат дълго време (противно на теорията за активна търговия).