Хеджфондовете са занижили залозите си за ръст на цените на суровините с най-много от 2008 година на фона на спада в цените на суровините - от захарта до медта, и лошите данни за щатския пазар на труда.

Нетните дълги позиции върху 18 основни щатски суровини са се понижили с 31% до 468 780 контракта за седмицата, приключила на 2 април, което бе най-голямото понижение от октомври 2008 година.

Инвеститорите залагат за понижение в цената на среброто за пръв път и имат рекордни къси залози върху медта и захарта.

Залозите върху царевицата са отбелязали най-голямото си понижение от юни 2010 година, което е допринесло за най-голямото понижение в историята на земеделските фючърси, държани от институционални инвеститори.

Среброто, каучукът и царевицата влязоха в „мечи“ пазар през изминалата седмица, присъединявайки се към други суровини, като пшеницата и кафето, където изпреварващото предлагане допринесе за сериозно понижение.

Индексът, следящ представянето на 24-те основни суровини, търгувани на стоковите борси - Standard & Poor’s GSCI Spot Index, загуби 4.1% от стойността си през миналата седмица, или най-много от септември насам.

Индексът MSCI All-Country World Index се понижи с 1.3% за същия период, докато доларът поевтиня с 0.6%.