Съветът на директорите на японския технологичен гигант Panasonic Corp. взе решение да ореже с 60% заплата на президента на корпорацията Кадзухиро Цуга като наказание за лошите резултати в работата му. Решението ще влезе в сила през юли.

Също с толкова ще бъдат намалено заплащането на Сюкаку Нагае, който от юни заема поста председател на Съвета на директорите.

Самите суми на заплатите не бяха оповестени.

През 2009 г. заплатите на целия състав на директорите на корпорацията вече бяха намалени с 10-20% на фона на съкращаването на приходите на Panasonic, припомня ИТАР-ТАСС. Това ще позволи да се спестят по оценка на специалистите стотици милиони долари. Съкращаването на заплащането на ръководството има за цел и да укрепи неговите позиции при преговорите с профсъюзите за възможното намаляване на заплатите на работниците и инженерния състав на корпорацията.

Panasonic преживява тежки времена, на първо място, заради загуба на конкурентоспособността с чуждестранните производители на телевизори, най-вече южнокорейските.

Прогнозните загуби на корпорацията след края на финансовата 2012 г., която в Япония приключва на 31 март, са около 7 млрд. долара.

Panasonic завършва със загуба за четвърта поредна финансова година, Във връзка с това компанията се отказа от две свои офис сгради в Токио и обяви за продажба централата си в Ню Йорк.