След като в средата на март писахме за притеснителната тенденция на сериозно влошаване на показателите при SOFIX, които го отдаличиха в известна степен от групата на „подценените“ пазари, наблюдаваме положително развитие.

От края на миналата седмица, или само месец по-късно, ключовите финансови съотношения на индекса, за каквите приемаме съотношението цена-печалба (РЕ) и цена-счетоводна стойност (РВ), се понижиха значително.

Или по-конкретно – съотношението цена-печалба се понижи до 5.60 в четвъртък от 7.06 в сряда, съгласно данните на БФБ, докато съотношението цена-счетоводна стойност намаля от 0.85 миналата сряда до 0.76 в четвъртък.

Значителното понижение в показателя цена-печалба от 20% не се е предопределило от спада в нивото на индекса, понижил се едва с 1% в четвъртък, като явно в основата на намалението му стоят повишените печалби на компонентите му.

Това е добра новина за инвеститорите. Едно сравнение сочи, че при подобно съотношение от 5.6, индексът ни е сред най-евтините сред развиващите се пазари, като е изключително близко до това на Русия и близо два пъти по-ниско от подобното на страни като Индия, Турция, Бразилия и др.

Едно сравнение сочи, че индексът е бил с подобно съотношение в началото на май миналата година, но при нива от 300 пункта, или с 25% надолу. Тогава съотношението му цена-счетоводна стойност е било дори по-високо при ниво от 0.78.

Подобрението на финансовите съотношения дава възможност на родните инвеститори да оправдаят инвестициите на родната борса, предвид на по-големия „догонващ потенциал“, който отварят за индекса и компаниите му компоненти.

Дали обаче по-ниското съотношение на коефициента цена-печалба е предопределяло по-доброто представяне на акциите на съответната компания от началото на годината.

Компания РЕ Изм. % Зърнени Храни България 9,14 50,6 Химимпорт 1,85 49,9 ТБ Централна кооперативна банка 5,85 45,4 Монбат 18,4 33 ТБ Първа Инвестиционна Банка 5,07 26 Софарма 8,6 21,3 Албена 23,2 18,74 Адванс Терафонд 8,65* 15,6 Фонд за недвижими имоти България n.a 12,9 Булгартабак - холдинг n.a 9 Каолин 12,05 6,5 Индустриален Холдинг България 15,81* 2,43 Стара планина Холд 6,4 -0,95 Еврохолд България n.a -4,67 М+С хидравлик 9,9* -4,8

* съотношението е изчислено с неконсолидирана печалба

Всеки сам може да си даде отговор на този въпрос въз основа на таблицата по-горе, където сме посочили съотношенията цена-печалба на настоящите компоненти на индекса и представянето в акциите им от началото на годината.

Както се вижда дружествата с най-голям ръст от началото на годината са от групата на Химимпорт, като те се отличават и с относително по-ниски от средните съотношения цена-печалба.