Централната избирателна комисия оповести крайните резултати при обработени 100% протоколи на СИК в РИК, включително и тези от гласуването извън страната.

Според данните от първичното въвеждане на протоколите става ясно, че четири партии - ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС и "Атака" влизат в Народно събрание.

Разпределението на гласовете между политическите сили е следното ГЕРБ получава 30.503% от гласовете, Коалиция за България - 26.614%, ДПС - 11.293%, Атака - 7.302%.

Разпределението на гласовете извън страната изглежда така:

ДПС - 49.146%, ГЕРБ - 20.799%, "Коалиция за България" - 4.434%, "Атака" – 2.787%.

Разпределението на гласовете при останалите партии можете да видите тук.

Какво следва?

Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането на Народно събрание. Ако в посочения срок президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители.

Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. На него също така се полага клетвата пред Конституцията и се определят председател и заместник-председатели.

Президентът започва и консултации с парламентарните групи и възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Кандидатът има седем дни да предложи състав на кабинета си, а ако не успее, същата процедура се повтаря със следващата по численост парламентарна група, а после и с третата.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.