Фондовите пазари по света се повишиха с 40% от дъното си през септември 2011 година, но все още имат потенциал за по-нататъшен ръст от 13% до края на следващата година, според анализатори от Citigroup.

„Световните активи не са толкова евтини, колкото бяха през 2011 година, но това не означава и че са особено скъпи“, коментират специалисти на щатската инвестиционна банка. Те прогнозират двуцифрен ръст на индексите до края на следващата година.

През 2011 година световните активи се търгуваха при съотношение цена-историческа печалба от 12, докато към днешна дата се търгуват с съотношение от 17. Това сочи, че до голяма степен повишението е било инициирано от повишаване на финансовите оценки.

Дори и по-високи обаче, финансовите оценки са под средните в един по-дългосрочен план. Цикличният индикатор САРЕ, базиран на средните годишни печалби за последните 10 години, е при ниво от 20, на фона на дългосрочното такова от 24, както и 30 през 2007 година.

„Това до голяма степен е успокоително“, се казва в доклада на банката. „Акциите също така продължават да изглеждат относително евтини, сравнени с инструментите с фиксиран доход“, смятат финансовите анализатори.

От банката се застраховат обаче, че за бъдещия ръст на световните борси са необходими ръстове в печалбите на компаниите. От Citigroup прогнозират ръст в печалбите на компаниите от около 7% за тази година, както и толкова през следващата.

„Не можем да сме толкова бичи настроени за пазарите, както бяхме преди години, но смятаме, че все още е рано да сменяме позитивните настроения за световните пазари на акции“, смятат още от банката.

За инвеститорите в „стойност“ интерес представляват развиващите се пазари и Великобритания, които се сочат като по-добри възможности в сравнение с пазарите на Австралия, Япония и САЩ. Последните се сочат като най-скъпите пазари.

От Citigroup препоръчват на инвеститорите стратегия съчетаваща „инвестирането в стойност“ с „инвестирането в ръст“.