Имущество на длъжник, пуснато на търг, да може да се купува с банков кредит. Това предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители у нас. Идеята е залегнала в план за законодателни промени от няколко точки, съобщава „Монитор“.

Сред най-атрактивните идеи е това банките да финансират покупките на движимо и недвижимо имущество, което е пуснато на търг. Досега участниците в подобни продажби трябваше да внесат задатък от 10 процента от обявената стойност на имуществото преди търга. След продажбата пък разполагат със срок от 7 дни, в който да платят остатъка от цената. Така на търговете за жилища например се явяват само хора, които имат парите да си купят имота в брой, тъй като процедурата по отпускане на ипотечен кредит трае около месец.

„Това е начин участниците да се увеличат значително, а продажните цени да се повишат, което е в интерес както на длъжниците, така и на кредиторите“, пишат в своята декларация от Камарата на ЧСИ.

Друга тяхна идея е да се въведе практиката на електронните запори, която е предвидена чрез законовите промени от 2012 година. Чрез нея съдебните изпълнители ще могат да налагат запор на заплати и банкови сметки по интернет. Освен по-бързи тези процедури са и доста по евтини и се предполага, че ще доведат до намаляване на таксите за гражданите и бизнеса около 30 пъти.

„В момента за налагане на запори във всички банки таксата би била около 540 лв., докато с въвеждането на електронните запори тя ще падне до 18 лв.“, твърдят частните съдебни изпълнители. Те настояват и за разширяване на кръга от действия на съдебния изпълнител, които подлежат на обжалване пред съда, включително и по отношение на оценките на недвижимите имоти.