Доларът е на път да запише най-голямото си седмично повишение спрямо основните валути от два месеца насам, преди очакваното днес изказване на президента на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Ричмънд Джефри Лакър.

Доларът поскъпна спрямо повечето от 16-те най-търгувани валути, след като данните за продажбите на дребно в САЩ, производството в Ню Йорк и молбите за първоначалните помощи за безработица в САЩ бяха по-добри от очакваните, което подсили очакванията, че Фед ще продължи да ограничава паричните стимули за икономиката.

Загубите на йената бяха ограничени спрямо долара, след като министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю обяви, че Япония не може да разчита на обменния курс на валутата си, за да получи икономическо предимство.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо кошница от десет други основни валути остана почти без промяна на ниво от 1 030.18 пункта. Индексът е нараснал с 0.6% от 10 януари насам и е на път да запише най-голямото си повишение от седмицата приключила на 1 ноември.

Доларът се търгуваше на ниво от 1.3613 спрямо еврото в сравнение с 1.3620 вчера, след като записа повишение от 0.4% тази седмица. Йената остана почти без промяна на ниво от 104.40 спрямо долара, след като се повиши с 0.2% вчера. Японската валута губи 0.2% през тази седмица.

Молбите за помощи за безработица в САЩ са намалели с 2 000 до 326 000 за седмицата приключила на 11 януари, показа вчера данни на министерството на труда. Осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News бе за 328 000.

Федералният резерв на САЩ обяви на 18 декември, че ще ограничи изкупуваните всеки месец облигации от 85 на 75 млрд. долара, изтъквайки като причина подобряването на състоянието на пазара на труда. Лакър, който не участва в определянето на паричната политика на Фед през тази година, заяви на 10 януари, че “очаква подобно намаляване на стимулите да бъде обсъждано и на предстоящата среща.”

Фед ще намалява количеството на изкупуваните облигации с по 10 млрд. Долара на всяка от срещите си преди да сложи край на програмата през тази година, според осреднената прогноза на икономисти участвали в проучване на Bloomberg.

Следващата среща е на 28-29 януари. Според трейдърите вероятността централната банка да повиши основната си лихва от около нула до 0.25% в рамките на година е 24%, показват фючърсни данни на Bloomberg.