Редом с традиционните английски, френски и немски, нови езици започват да се налагат в международната комуникация. Тези езици имат най-добри перспективи, защото населението на страните, в които се говорят, расте , а икономическата сила на държавите, в които те са официални, нараства:

Португалски

Макар да изглежда, че португалският не е много разпространен език, това е официалният език на 200 милионна души от нарастващото население на Бразилия. Бразилия е обещаващ развиващ се пазар. Португалският е и официален език на редица африкански държави, някои от които в дългосрочен план могат да имат голяма стойност за пазарите (някои от тях са вече на прицела на инвеститорите от Китай). В допълнение, португалският, разбира се е на официалният език на Португалия, където инвеститорите могат да получат второ гражданство.

Португалски говорят в:

В Европа: Португалия, малки общности в Испания, Франция и Люксембург

В Африка: Ангола, Кабо Верде, Гвинея-Бисау, Екваториална Гвинея, Мозамбик, Сао Томе и Принсипи

В Америка: Бразилия

В Азия: Източен Тимор, Макао

Руски

Въпреки че Русия не оправдава надеждите за превръщане в икономическа суперсила, има редица богати олигарси, които харчат много пари в чужбина. Много хора са спечелили големи пари от продажба на недвижими имоти на руснаци, просто защото знаят техния език и се разбират с тях, когато правят бизнес. Руският е популярен език в редица развиващи се страни, в страните от ОНД и Източна Европа.

Руски говорят в:

Русия, Беларус, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, Казахстан, Молдова, бунтовническите райони на Грузия; популярен език е в Армения, Азербайджан, България, Финландия, Латвия, Литва, Сърбия, Туркменистан и Узбекистан.

Испански

Испанският език отдавна е популярен в Северна Америка като език за обучение в училищата. Най-лесният език в нашия списък, испанският е полезен за тези, които искат да живеят или да правят бизнес в Латинска Америка. Страни като Мексико демонстрират стабилен икономически растеж. Някои южноамерикански страни имат все по-голям пазар, а страни като Парагвай и Еквадор предлагат евтини земеделски земи за тези, които търсят възможност за бизнес.

Испански говорят в:

В Европа: Испания, Андора (където се говори от огромна част от населението, въпреки че няма официален статус), общности в Холандия, Италия, Франция, Германия и Обединеното Кралство.

В Америка: Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Гватемала, Куба, Боливия, Хондурас, Парагвай, Салвадор, Коста Рика, Панама, Екваториална Гвинея, Пуерто Рико, втори език в Съединените щати.

Вижте още: 10 невероятни непреводими чужди думи

Арабски

Арабският е основният език в много развити страни, богати центрове и гранични пазари. Близкият изток се превръща във важен играч в световните финанси и инвестиции, а тези, които говорят на арабски, ще имат предимство в този затворен пазар. Места като Дубай и Абу Даби се развиват като международните финансови центрове. В допълнение сред богатите на петрол страни, арабският е официален език в Ирак, както и повечето от страните от Северна Африка, като Тунис.

Арабски говорят в:

В Близкия изток: Бахрейн, Ирак, Израел, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Палестина, Катар, Саудитска Арабия, Сирия, ОАЕ, Йемен

Африка: Алжир, Чад, Коморски острови, Джибути, Египет, Еритрея, Либия, Мавритания, Мароко, Сомалия, Судан, Танзания, Тунис

Китайски

Не е тайна, че Китай прави набези на световния пазар. Едва 10 милиона китайци говорят английски език , което е твърде малко в сравнение с 1.4 милиарда души, живеещи в континенталната част на Китай. Китайското влияние се простира в Африка и извън нея, а нуждите на Поднебесната от енергия и други ресурси ще изискват комуникация с китайските купувачи и инвеститори. Китайските бизнесмени са прагматични и са постигнали голям напредък в изучаването на английски език, но това не променя факта, че този, който ще говори на техния език, определено ще има конкурентно предимство.