Турция не член на Европейския съюз, което може би е за наш късмет, тъй като нашата борса не е част от конкуренцията на тамошните на фондовите пазари. Нашето законодателство обаче отговаря на разпоредбата MiFID. Ние също работим по тези правила и участваме в тези пазарни механизми, заяви Айдън Сейман, изпълнителен зам. председател на Истанбулската фондова борса, по време на финансовия и икономически форум „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Имаме вертикална и хоризонтална интеграция, която е приключила, но в същото време не е лесно да се конкурираме.

Бих искал да кажа, че ние сме най-евтиният регулиран пазар в света. Ако искате да търгувате 1 млн. евро на нашата борса, трябва да внесете само 9 евро, за да участвате в търговията. Ние се конкурираме с европейските борси и можем да осъществяваме големи обеми търговия, което е стимул. Искаме да създам една сигурна среда за инвеститорите.

Нашият регулатор отразява позициите на нашата държава. През 2012 г. имахме много много либерален президент на борда на директорите на борсата. Ако малка или средна компания желаеше да се търгува на нашата борса, ние не ограничавахме подобни дейности. Особено така наречените на новосъздадени компании.

Сега с новия президент нещата се промениха. Има специални пазари, които са отворени за тях. Тоест по-добре е да има добре регулирани правила, отколкото правилата да са неясни.

Новият президент на борда смята, че е наложителна такава промяна в правилата. Това не е лесно, но се надявам, че ние оставаме гъвкави, докато въвеждаме тези промени, каза още Сейман.

„Търсите ли възможности. Вие имате дялове в борси в региона. Виждате ли ползи от това. Какво е вашето мнение по отношение на вертикалната и хоризонталната интеграция“, попита модераторът на панела Георги Български.

„Ние имаме всякакви типове фондови борси под шапката на Истанбулската фондова борса.“, отговори Сейман

„За последните 8 г. се опитваме да разширяваме своя бизнес. Правителството поставя условия, като целта е Турция да стане регионален лидер. Това трябваше да стане чрез обединяването на отделните пазари, за да няма конкуренция помежду им. Така борсите се сляха.

В момента извършваме всякакви типове дейност на финансовия пазар. Трябва да спомена, че в момента променяме технологичната си платформа . Ще приключим първата фаза през 2015 г. След това ще продължим 2016 с пазара на деривативните инструменти.

Както вече споменах се стремим към обединение на регионалните борси. Миналата година придобихме 21% от борсата на Черна гора, както част от борсата в Босна и Херцеговина. Може да се каже, че вертикалната интеграция е приключила, а хоризонталната интеграция е част от нашия стратегически дневен ред и продължава.

Ние сме част от Федерацията на Евроазиатските борси и с въвеждането на Nasdaq бихме искали да комбинираме всички пазари. Не е лесно, разбира се, но бихме искали да го направим. Българска фондова борса (БФБ) също е част от тази федерация.

Дали искаме да придобием дял от нея. Защо не?“, каза Сейман.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.