Доларът се търгуваше на 0.3% от най-ниското си ниво от седем седмици насам спрямо йената преди явяването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред Конгреса утре.

Индексът, следящ представянето на долара, бе на 0.3% от най-ниското си ниво от повече от седмица на фона на дебатите около подходящото време за повишаване на лихвите в САЩ. Еврото запази загубите си, след като падна спрямо повечето от 16-те най-търгувани валути миналата седмица, преди очакваното изказване на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и данни, които могат да потвърдят, че инфлацията е изравнила най-бавния си темп на растеж от повече от четири години.

Доларът се разменяше срещу 101.38 йени по-рано днес в сравнение със 101.30 в края на миналата седмица. Щатската валута докосна нивото от 101.07 йени на 10 юли, което бе най-слабото от 21 май насам. Доларът се търгуваше на ниво от 1.3601 спрямо еврото, сле дкато поевтиня с 0.1% до 1.3608 миналата седмица

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 007.04. Индексът падна до 1 004.21 на 10 юли, което бе най-ниското ниво от 2 юли насам.

Утре Джанет Йелън ще изнесе доклад за паричната политика през полугодието пред Банковата комисия в Сената и пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите на следващия ден.

Президентът на подразделението на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър заяви миналата семдица, че централната банка на САЩ рискува да изгуби благонадеждността си, ако чака прекалено дълго, за да вдигне лихвите. Президентите на Фед в Чикаго и Атланта Чарлз Еванс и Денис Локхарт пък смятат, че бавния темп на инфлацията и положението на пазара на труда ще позволят на централната банка да изчака до втората половина на 2015 г. или до 2016 г.

Петдесет дневната пълзяща средна стойност на долара спрямо йената бе на ниво от 101.87, под 200-дневната пълзяща средна, която е на ниво от 101.91 като това пресичане е мечи технически сигнал за някои трейдъри.

Доларът е поевтинял с 0.7% през тази година спрямо кошница от 10 други основни валути. Йената се е оскъпила с 3.6%, докато еврото губи 1.8%.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги днес ще говори пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Окончателните данни, които се очакват на 17 юли, могат да покажат, че инфлацията в еврозоната е нараснала с 0.5% на годишна база през юни. Повишението би изравнило това пот март и б било най-малкото от ноември 2009 г.