Европейските индекси регистрираха трети пореден ден на повишения вследствие на растящите спекулации за нови стимули от страна на ЕЦБ на предстоящата през тази седмица среща на институцията.

Индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании - Stoxx Europe 600, добави 0.2% към стойността си днес. Индексът е нараснал с 5.7% от четиримесечното си дъно, постигнато на 8 август. Немският Dax се повиши с 0.7%.

Виж още: Рекордна капитализация на борсите по света

Стимулите на ЕЦБ допринесоха за повишаване на индекса Stoxx 600 с 60% от дъното през септември 2011 година до вчера.

През юли 2012 година Драги обяви, че ще направи „каквото е необходимо“ за спасяване на единната валута след нарасналите спекулации за разпадане на еврозоната и „край на еврото“.

Златото се понижи до едноседмично дъно, като инвеститорите наблегнаха на очакванията за възстановяване на световната икономика вместо на задълбочаващата се криза в Украйна.

Благородният метал загуби 0.8% от стойността си, до ниво от 1 275 долара за унция с незабавна доставка. Паладият отстъпи от достигнатия вчера 13-годишен максимум.

Спот цената на среброто се понижи с 0.4% до 19.39 долара за унция с незабавна доставка.

Загуби регистрираха и цените на фючърсите на петрола. Щатският суров петрол поевтиня с 0.5% до 95.52 долара за барел с доставка през октомври. Петролът тип брент загуби 7 цента от стойността си до 102.72 долара за барел с доставка през октомври.

Изнесени днес данни посочиха изненадващо забавяне на ръста на швейцарската икономика през второто тримесечие на годината. Регестриран е нулев ръст за посочения период на тримесечна база спрямо повишението с 0.5% на икономиката през първите три месеца на годината.