Акциите могат да преживеят трудности през тази и следващата седмица, когато инвеститорите започнат да осъзнават, че лихвите няма да се задържат при настоящите им нулеви нива още дълго време, според Джеръми Сийгъл, професор в Wharton School.

На този етап като че ли инвеститорите изостават с очакванията си за началото на цикъла на повишение на лихвите, а не Фед, смята професорът.

Сийгъл е един от специалистите, които очакват Фед да се откаже от репликата „продължителен период на лихви около нулата“ при края на двудневната среща днес. Това най-вероятно ще инициира волатилност на щатските фондови пазари.

В дългосрочен план обаче Сийгъл смята, че ръстът на акциите ще продължи и ще видим ниво на Dow Jones от 18 000 пункта в края на годината.

„Налице са възможности за известна волатилност през следващата седмица, когато инвеститорите осъзнаят, че лихвите ще започнат да бъдат повишавани. Ако се погледне по-цялостната картина обаче, все още сме в период на изключително ниски лихви, които най-вероятно ще продължат да подкрепят акциите“, допълва още той.

Сийгъл очаква ръстът на щатската икономика да възлезе между 3 и 4%, а печалбата на S&P 500 да е 120 долара през тази година. Специалистът прогнозира също така първото повишение на лихвите да се случи в края на пролетта или лятото на следващата година.

Вчера индексът на сините чипове Dow Jones приключи при ниво от 17 031 пункта, като повишение до 18 000 в края на годината би означавало ръст от 5.6% от настоящите му нива и 8.6% възвръщаемост за тази година.

Индексът приключи изминалата година при ниво от 16 576 пункта, което е повишение за годината от 26.5%.