Апартаментите в централната част на Лондон са поскъпнали с 33% през изминалата година, сочат данните от доклад на London Central Portfolio.

В резултат средната цена на имотите в най-предпочитаните части на британската столица, включващи квартали като Royal Borough of Kensington, Chelsea и City of Westminster, е достигнала 1.74 милиона паунда.

Виж още: Заможни руснаци изкупуват имоти в Лондон след срива на рублата

Пазарът на имоти във Великобритания изпрати смесени сигнали към участниците през миналата година. Представянето на схеми за по-голяма достъпност на имотите, особено в Лондон, инициираха страхове за нов „имотен балон“.

Инвеститорите се притесниха за бъдещето на пазара на имоти, което засегна броя на сключените сделки.

„Напълно в противовес, цените на имотите в централните части на Лондон продължиха да поскъпват“, според Наоми Хийтън, изпълнителен директор на LCP.

Във Великобритания бяха представени данъчни реформи, които имаха за цел да направят покупката на имот по-достъпна за масовите купувачи.

Данъчните облекчения засегнаха 98% от купувачите на имоти, но не и тези на имоти на стойност над 1.5 милиона паунда, които трябва да плащат данък от 12%.

В резултат на данъчните промени, сделките на стойност под 1 милион паунда се повишиха с 14% в Лондон през изминалата година, докато тези на стойност над 2 милиона паунда се понижиха.

Въпреки удара върху пазара на луксозни имоти, през 2014 г. бяха реализирани две от трите най-скъпи сделки с имоти в Лондон - на стойност 50 и 46 милиона паунда.

От LCP прогнозират забавяне на пазара на имоти до провеждането на изборите през май и възстановяване след това.