В момент, когато щатските индекси са при рекордни стойности, анализатори от водещата европейска банка Deutsche Bank предупредиха, че може би предстои опасно лято за инвеститорите.

„Смятам, че ще станем свидетели на опасно лято“, според Дейвид Бианко, стратег в Deutsche Bank, цитиран от CNBC, в условията на ново рекордно затваряне вчера за широкия индекс S&P 500 и факта, че индексът на сините чипове Dow Jones е на 37 пункта от нов исторически рекорд.

Виж още: Йелън предупреждава за високи оценки на акциите

„Тезата е, че Фед позволява да се повиши инфлационния натиск, защото се страхува от по-силния долар и негативното му въздействие върху икономика“, коментира Бианко.

Според Бианко обаче, инвеститорите не бива да търсят инфлацията на очевидните места. „Ръстът на разходите за труд са в основата на инфлацията“, коментира Бианко. Той не се опасява от инфлация, свързана с поскъпването на суровините, която е била типична при предходните цикли на инфлационен натиск.

Не всички анализатори, обаче, изразяват подобно мнение.

„Не мисля, че инфлацията е толкова опасно явление в момента“, според Джонатан Голуб, главен инвестиционен стратег в RBC Capital. „Търсим неща на пазара, които не съм сигурен, че съществуват“, допълва още Голуб.

И макар, според Голуб инфлацията да не е сериозна заплаха на този етап, той би предпочел да видим началото на повишението на лихвите от рекордно ниските им нива.

„Връщане към нормалността означава по-добър пазар за акциите“, коментира Голуб. „Смятам, че Фед може да прибегне до 100 базисни пункта повишение на лихвите на този етап и акциите да се повишат, защото това би означавало, че ниски лихви вече не са необходими за поддържане на щатската икономика“, допълва специалистът.

Индексът S&P 500 ще се повиши с нисък двуцифрен процент, според Голуб.

Бианко е значително по-консервативен, очаквайки ръст на пазара с между 5 и 7% за тази година.