Азиатските индекси продължиха с ръста си днес, след като щатските индекси успяха да променят негативната си посока вчера и в резултат на усилията на китайската централна банка да успокои инвеститорите относно поевтиняването на юана.

Индексът, следящ представянето в региона, добави 0.7% към стойността си. Японският Nikkei 225 се повиши с 0.4%.

Щатските индекси стартираха вчера силно на отрицателна територия, но в крайна сметка успяха да променят посоката си и приключиха минимално на плюс.

Данни за японската икономика посочиха по-голям спад в машинните поръчки в Япония – със 7.9% през юни, което бе първото им понижение от четири месеца насам.

Цените на 10-годишните щатски облигации се понижиха от тримесечния си максимум, като лихвите по тях са при нива от 2.162%.

„Натискът за закриване на дълги доларови позиции нараства и фокусът е как този тренд ще продължи. Междувременно рискът от по-нататъшно намаляване на лихвите от страна на Китай стопява шансовете за септемврийско повишение на лихвите в САЩ“, според Юничи Ишикава, пазарен стратег в IG Securities в Токио, цитиран от CNBC.

При суровините златото продължи да поскъпва и се търгува вече при нива от 1 122 долара за унция с незабавна доставка.

Медта се понижи с 0.8% на лондонската борса за метали - до нива от 5 145 долара за тон, и е близо до постигнатия си в началото на седмицата шестгодишен минимум при ниво от 5 062 долара за тон.

Петролът отбеляза известен ръст след данните за запасите на черно злато в САЩ, но все още е много близо до шестгодишния си минимум. Брентът се търгува при нива малко над 50 долара за барел с доставка през септември.