Печалбата на скандинавския мобилен оператор, който е представен и у нас - Telenor ASA, превиши средните очаквания на анализаторите за изминалото тримесечие, благодарение на доброто представяне на бизнеса на компанията в Бангладеш и Пакистан. Това е неутрализирало слабия ръст в страни като Малайзия и Тайланд.

Печалбата на контролираната от държавата норвежка телекомуникационна компания се е повишила до 11.8 милиарда крони (1.39 милиарда долара), което съставлява 37.2% от продажбите.

Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 11.4 милиарда норвежки крони. Компанията планира да изплати дивидент в размер на 3.5 крони на акционерите към 2 ноември.

Продажбите на компанията са се повишили с 15% на годишна база - до 31.8 млрд. норвежки крони, като резултатът също превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 31.6 милиарда крони.

От компанията обявиха, че очакват оперативен маржин на печалбата в диапазона между 34 и 35% за тази година и ръст в продажбите от около 5%.

Акциите на компанията са се повишили с 13% през тази година.

Telenor разчита на стабилен ръст на бизнеса си в Норвегия, след като печалбите й в Тайланд - втория най-голям пазар за компанията, намаляват. Тя не успя да достигне до сливане на бизнеса си в Дания с шведския й конкурент TeliaSonera.

Изпълнителният директор на Telenor планира продажбата на дела от 33% в руския мобилен оператор Vimpelcom Ltd., който е разследван от властите за даване на подкупи в Узбекистан.