Азиатските индекси се понижиха днес, като спад отбелязаха и почти всички валути на развиващите се страни. Негативно въздействие оказа решението на Китай да позволи на юана да поевтинее още спрямо долара. Ядрените тестове, осъществени от Северна Корея, също натежаха над инвеститорските настроения.

Китайската централна банка остави юана да поевтинее до нов четири и половина годишен минимум. Мерките се приемат от някои анализатори като отчаяни действия за стимулиране на забавящата се икономика.

Налице са сериозни опасения сред пазарните участници, че мерките от страна на китайската банка може да инициират серия от действия по обезценка на местните валути и от централните банки на други развиващи се страни.

Индексът MSCI, следящ представянето на азиатските пазари, се понижи с 1%.

Японският Nikkei загуби 1.4% в средата на деня, но впоследствие възстанови част от понижението си и се търгува с 1% надолу.

Китайските основни индекси регистрираха минимален ръст след масираната си загуба от 7% в понеделник и минималното си възстановяване вчера.

„Китайската икономика е в опасност, данните за щатската също са разочароващи, а японската банка отказва да увеличи стимулите. Когато към това се добавят и ниските цени на петрола, напълно логично е, че най-големият страх на пазарните участници е за достигнат връх при индексите“, коментира Кати Лиен, управляващ директор в BK Asset Management, цитирана от CNBC.

При суровините петролът се търгува близо до 11-годишния си минимум, като добавя към инвеститорските настроения за „изключване на риска“. Пазарните участнице се фокусират в по-голяма степен на растящите запаси в САЩ и поскъпването на долара, отколкото на конфликта между Саудитска Арабия и Иран.

Брентът се търгува при нива от 36.50 долара за барел с доставка през февруари.