Валутните трейдъри захвърлят познатите им стратегии в изключително волатилната среда на валутните пазари от началото на годината.

Аднат Акант, валутен трейдър с над 30-годишен опит във Fischer Francis Trees & Watts Inc., коментира пред финансовото издание Bloomberg, че компанията му намалява валутните си залози, за да „реагира“, а не да „приеме“ пазарните изненади.

Робърт Савидж, хеджфонд мениджър и главен стратег в FX Concepts LLC, коментира, че търси валути в корелация с движението на други активи, като например златото и петрола.

Инвеститорите променят стратегиите си и залозите от началото на годината в условията на изключителна волатилност на световните фондови пазари и опасенията за състоянието на китайската икономика. Това инициира рекордна волатилност при валутите от четири години насам.

„Предвид на Китай и случващото се с петрола - два от факторите с най-голямо значение за валутите и фондовите пазари, налице е голяма доза несигурност поради неясното бъдеще какво ще се случва при тези два ключови фактора“, коментира Акант.

Доларът, който се облагодетелства от прогнозите за повишение на лихвите и близо две години е във възходящ тренд, се обезцени спрямо почти всички валути през изминалия месец.

Йената и еврото пък, обект на сериозно поевтиняване в последните две години вследствие на очакванията за експанзивни монетарни политики от японската и европейската банка, поскъпнаха сериозно.

В своите стратегии трейдърите често използват модели, които анализират историческото представяне на валутите. Тези модели обаче не работят в настоящата среда на корекция на основните средносрочни трендове.

Друга популярна стратегия сред мениджърите е така нареченият „кери трейд“. При него те купуват валути на страни с по-високи лихвени проценти, като продават валути на страни с по-ниски.

Обикновено залозите са срещу японската йена. Поскъпването на йената обаче изненада пазарните участници и направи тази стратегия губеща от началото на годината.