Утре в Маями започва Северноамериканската биткойн конференция, а Джереми Гарднър, който ще бъде един от лекторите, се очаква да присъства на много яхтени партита. Толкова много, че може да му се наложи да си купи собствена яхта, за да се придвижва от едно на друго парти, шегува се той.

Въпреки че след няколко седмици ще навърши едва 26 г., това не е просто шега. Откакто започва да инвестира в криптовалути през 2013 г., Гарднър, който прекратява следването си в Мичиганския университет, успява да спечели милиони от дигитални валути, като биткойн, етериум и рипъл, пише The Telegraph.

След няколко месеца базираната на криптовалути платформа Augur, която той стартира преди пет години, ще бъде активна. Гарднър твърди, че общата стойност на криптовалутите в платформата е достигнала 1.2 млрд. долара.

"Последната година положението бе безумно," казва Гарднър. "Има една обща еуфория. Десетки хиляди хора станаха милионери за нула време."

Тази седмица обаче при криптовалутите има проблеми. Правителството на Южна Корея обяви, че планира да забрани търговията с криптовалути, като подобна неофициална информация се появи и за Китай.

Вследствие на това цената на биткойн за кратко падна до под 10 000 долара, а редица криптовалути записаха понижение между 20 и 30%.

На фона на предстоящото събиране на новите владетели на вселената в Маями обаче се смята, че до края на 2018 г. общата пазарна стойност на криптовалутите ще може почти да се удвои до 1 трлн. долара.

Независимо дали това ще се окаже балон, както някои анализатори се опасяват, новата златна треска в момента прави инвеститорите много богати и катапултира непознати имена в Пантеона на световното богатство.

Наскоро дойде редът на Крис Ларсен, досега неизвестния извън технологичните кръгове съосновател и съпредседател на криптовалутата рипъл, който за кратко се озова преди основателя на Facebook Марк Закърбърг на пето място в класацията на най-богатите хора на Forbes с лично състояние, оценявано на 59.9 млрд. долара.

Много скоро след това обаче стойността на неговата криптовалута се понижи сериозно и той се срина в класацията. През новата година стойността на рипъл достигна близо 4 долара, а впоследствие падна до под 1 долар, което е поредното доказателство за голямата волатилност при криптовалутите.

Те са капризна игра.

Миналия месец австралийският инвеститор Джеймс Гилбърт, главен изпълнителен директор на базираната в Малибу Crypto Co, стана милиардер само за 45 минути.

Въпреки тези колебания и преди спада от последните два дни, Гарднър смята, че броят на криптомилиардерите може би е повече от 10.

"Това е един от най-ликвидните финансови пазари, които някога сме виждали," казва той. "Лесно веднага мога да продам криптовалути за милиони долари."

Да се определи кои точно са тези милиардери обаче е сложно. Криптовалутите позволяват паричните потоци да остават анонимни; това е и причината те да са неуистоими за криминалния свят.

Близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос са най-популярните инвеститори в криптовалути, за чието състояние се смята, че е преминало границата от 1 млрд. долара.

Двамата са състуденти в Харвардския университет заедно с Марк Закърбърг, за когото твърдят, че е откраднал идеята им за Facebook. Те завеждат дело срщеу него и печелят 65 млн. долара, като инвестират 11 млн. долара от тях в биткойни.

След това е създателят на биткойн, известен като Сатоши Накамото, чието състояние се оценява на милиарди, въпреки че самоличността му все още остава неясна.

Други имена, за които често се говори, че са потенциални милиардери от криптовалути, са Джо Лубин, съосновател на етериум, и Роджър Вер, така нареченият "Биткойн Исус", който се отказа от американското си жителство и сега живее в Япония.

През декември 2016 г. Вер, който сега е на 38 г., пусна видео, в което стои до ярко жълт автомобил Lamborghini и призовава инвеститорите да продължават да купуват биткойни.

Подобна показност обаче е рядко срещана сред първите инвеститори в биткойн.

Една от причините, според Гарик Хайлман, водещ лектор по криптовалутите в Кеймбриджкия университет в London School of Economics, е страхът да не станат мишена на организираната престъпност заради своето богатство.

Малко преди нова година старши анализатор в регистрирана във Великобротания борса за криптовалути бе отвлечен в Украйна. Той бе освободен невредим няколко дни по-късно след плащането на 1 млн. долара откуп в биткойни.

"Анонимността на валутата я прави идеална мишена за престъпниците," казва Хайлман. "Много хора се притесняват за безопасността си и се опитват да бъдат възможно най-незабележими."

Има и нещо друго. Много от тези, които извличат печалби от самото начало, все още твърдят, че не са мотивирани от трупането на пари, а от промяната на самата природа на парите.

Преди няколко седмици другият съосновател на етериум - Виталик Бутерин, който е само на 23 г., предупреди, че ще се оттегли от продукта, ако хората не спрат да пускат снимки онлайн, на които се хвалят със суперколите си.

Гарднър споделя мнението на Бутерин. Той все още живее със съквартиранти в къща в Силициевата долина, за което плаща по 1 000 долара месечно. Освен че плаща сметката, когато с приятелите му се хранят по скъпи ресторанти, той твърди, че рядко прави големи разходи.

Той лети по цял свят, но твърди, че едва преди няколко седмици за първи път си купува билет за първа класа, когато отива на почивка в Бали и то само защото го болял гърбът.

"Нямам проблеми, ако състоянието ми намалее с 90% утре," казва той. "То не е причината да се занимавам с това. Парите не променят мен или начина, по който живея живота си."

По-новите инвеститори в криптовалути обаче не са толкова склонни да се придържат към подобни идеали. Преди време реториката в онлайн дискусиите бе против банките и правителствата, докато сега се говори за ценови оценки, имоти и инвестиции.

Елиза Дадиани, която притежава галерия в Лондон, наскоро се позиционира като брокер, който продава луксозни стоки в криптовалути. "Всичко, от имоти до редки коли и ценни скъпоценни камъни," казва тя.

Миналото лято тя продава седем артикула, сред които и златна скулптура на ауспух на Ferrari на стойност 25 000 долара в биткойни, както и две други сребърни версии на купувачи във Великобритания, Канада и Русия.

Сега и предстои да продаде четири болида от Формула 1 за 4 млн. долара на китайски купувач, който ще плати в лайткойн.

"Вярвам в криптоикономиката," казва тя. "Не смятам, че само избрани хора трябва да имат достъп до сериозни пари."

Дали обаче тези криптомилиардери един ден ще изпреварят за постояннно традиционните гиганти от Силициевата долина?

Тим Дрейпър, рисков капиталист от Силициевата долина, който през 2014 г. печели търга за 30 000 биткойна иззети от властите от криминалния свят, има един простичък отговор: "Да."

В момента се създава нова група милиардери. Като част от този процес старият световен ред може да бъде обърнат с главата надолу.