10 интересни факта за халапеньо

Ако сте почитатели на лютите чушки, няма начин да не сте чували за халапеньо. Произхождащи от мексиканския град Халапа, тези чушлета са тъмнозелени на цвят и популярни по целия свят.
Вижте 10 интересни факта за тях:
Този вид чушка обикновено се продава зелена. При зрялост тя достига между 5 и 9 сантиметра. Един корен халапеньо дава между 25 и 35 чушки.
Червените чушки халапеньо често се бракуват от производителите, тъй като не се използват за консумация. Най-често те се превръщат в чипотле - изсушено халапеньо.
Въпреки че обикновено се отглеждат като едногодишни растения, този сорт чушки са многогодишни и ако са защитени от замръзване, могат да раждат в продължение на много години.
Около 160 кв. км са посветени на отглеждането на харапеньо в Мексико, главно в басейна на река Папалоапан в северната част на щата Веракрус и в района на Делисияс в Чихуахуа. САЩ, Китай, Перу, Испания и Индия също са производители на този вид люти чушки.
Древните ацтеки са били първите, които са използвали халапеньо, но те са изсушавали и пушели пиперките, вместо да ги ядат.
Според Скалата на Сковил, с която се измерва лютивина, халапеньо са между 2 500 – 8 000 сковила, което ги поставя в категорията на малко до средно лютите чушки.
Халапеньо са първите чушки, които са пътували в Космоса, на борда на совалка на НАСА.
От гледна точка на храненето, този вид чушки са един от най-добрите източници на витамин С.
Халапеньо помагат за понижаване на кръвното налягане, борят се с мигренозните главоболия и подпомагат отслабването.
Смята се, че именно този вид чушки, дошли от Мексико, са причинили голямата епидемия от салмонелоза в Щатите през 2008 г. Чушлетата са се заразили с бактерията, благодарение на водата за напояване или за преработка.