Загубата на онези последни 5 кг е нещо, което не е непосилно - рестриктивна диета за няколко седмици и повече движение. Но ако трябва да свалите 20-25 кг, тогава ситуацията е друга.

Това не е просто промяна на диетата. Тук вече говорим за промяна на мисленето, на поведението и промяна на обкръжението. Звучи трудно, нали? Но повярвайте ни, дори и подобна драматична загуба на тегло е абсолютно изпълнимо начинание. Просто се нуждаете от план и стратегии.

Мислете реалистично

Загубата на тегло от 20 или повече килограма отнема време и не винаги се случва с предвидима скорост. Ще има време, когато ще се радвате на голям спад, но и ще има моменти на застой.

Това е стълба, която се изкачва бавно, но когато знаете какво ви чака, ще сведете до минимум разочарованието през седмиците, когато чувствате, че не сте постигнали напредък.

Мислете мащабно

Не можете просто да приемете нова диета и да не променяте нищо друго в живота си. Нещата, като сън, упражнения и стрес, са взаимосвързани. Ако пренебрегнете едното, може да саботирате останалите.

Един пример: недостатъчен или лош сън (по-малко от 7 часа) ни подтиква да преяждаме. Ще получите най-добри резултати, когато се справите с всички големи дисбаланси в живота си - не само с храната.

Не се увличайте по обещания за бърз резултат

Когато искате да загубите 20-25 килограма, трябва да направите промени в навиците ви за цял живот. Постарайте се бавно да въвеждате нови храни, да замествате, така че да нямате усещане, че сте на изпитание. Ако ви предложат бързо очистване със сокове, то ще има резултат, но колко устойчиво в дългосрочен план ще е?

Постепенна промяна

Не се претоварвайте, опитвайки се да създадете 18 нови навика наведнъж. Просто започнете с един - дали да пиете повече вода, спирането на чипса или да махнете захарта от сутрешното ви кафе.

Поемането на прекалено много неща може да доведе до чувство на неудовлетвореност. Когато свикнете, добавете нови навици, но само когато знаете, че можете да се справите с тях.

Отдайте се на усещането

Не се вманиачавайте в числата (например свалих 5 кг), а се съсредоточете в усещането – по-добре сте, по-леки, жизнени и енергични. Фокусирането върху тези резултати от отслабването може да ви дадат допълнителна мотивация, когато сте в застой.

Заменете боклука

Заменете "лошите" храни, като бонбони, с нещата, които липсват в диетата ви. За повечето хора това означава зеленчуци и вода. Колкото повече добавяте от тях, толкова повече ще се чувствате удовлетворени.

Истинска храна

Кой е най-лесният начин да се почувствате по-сити? Заменете белия хляб с черен, търсете богати на фибри и протеини пълнозърнести храни и цели зърна, като киноа, овес, кафяв ориз и амарант.

Силата на растенията

Идеята, че месото е единственият начин да получите висококачествен протеин е погрешна. Всичките растителни храни, които консумирате, допринасят за приема на протеини. Така ще се заситите, но и ще намалите приема на калории и ще консумирате повече фибри.

Размерът има значение

Яденето на разумни порции е от решаващо значение за загуба на тегло. Не лесно е да се мери, когато става дума за определени храни и може да ви звучи смешно малко, ако трябва да ядете само ½ чаша зърнени храни или 2 супени лъжици дресинг. Но действително правилните размери на порциите ще увенчае усилията ви за загуба на тегло в дългосрочен план.

Ден за празнуване

Ако съгрешите с пица, сладолед или парче торта, не се отказвайте. Помислете за това как се научихте да карате колело и колко пъти трябваше да започвате отново, преди да усъвършенствате перфектната техника. Не се самонаказвайте - обезсърчаването може да ви подтикне да се откажете напълно. Просто вървете напред.