В повечето държави сънят на работното място е не само срамен, но може дори да ти струва работата.

Но в Япония подремването в офиса е често срещано явление, което е в рамките на социалната норма. Всъщност, често се гледа на него като на признак за усърдие, тъй като "човекът е толкова отдаден на работата си, че се е трудил до преумора".

Това не е далеч от истината. Японците са една от най-недоспалите нации в света, посочва Amusing Planet. Според данните от проучване, средностатистическият японец спи само 6 часа и 35 минути на нощ.

Следователно повечето от тях заспиват по време на пътуването до работа или на работното си място, в паркове, кафенета, книжарници, търговски центрове, както и на всяко друго обществено място. Това е толкова широко разпространено и толкова нормално явление, че японците имат думата за него - инемури, което означава "присъствай, докато спиш".

Никой не знае това по-добре от д-р Бригит Стегер, учен от университета в Кеймбридж, която изучава японската култура.

"За първи път се сблъсках с тези интригуващи нагласи за сън по време на първия си престой в Япония в края на 80-те години", пише тя в статия за BBC. "По онова време Япония беше на върха на икономически балон."

Именно през този период на икономически бум нацията печели репутацията си на особено трудолюбива, а японците нямат време за сън. Хората работят дълги часове и след това се наспиват по време на прословутото дълго пътуване до вкъщи.

Студентите стоят до късно и спят по време на лекциите на следващата сутрин. Изглежда противоречиво, но толерантността за подремване по време на срещи, класове и социални събирания е широко разпространена в японската култура.

Но съществуват правила, които трябва да се спазват. "Ако сте нови в компанията и трябва да покажете колко активно сте ангажирани с работа, не можете да спите. Но ако сте на 40 или 50 години и сте високо в социалната стълбица, тогава е прието е да си подремвате", казва Стегер.

Друга улика за дешифриране на сложния етикет на инемури се крие в самия термин - да присъстваме, докато спим. "Не можеш да спиш под масата или нещо такова. Трябва да седите, сякаш внимателно слушате, и просто да държите главата си надолу", посочва експертът.

12 неща, които можете да видите само в ЯпонияКогато става дума за култури, особено пречупени през погледа на западния свят, има много малко толкова умопомрачителни и странни и често неразбрани като тази на Япония

Има няколко близки братовчеди на тази японска култура, която може да се открие и в други страни, като например испанската сиеста (кратка дрямка в ранния следобед, често след обедното хранене), и италианското рипосо (удължен обяд, който продължава 2-3 часа, позволяващ на хората да подремнат).

През последните години практиката на подремване на работното място получи подкрепата на редица работодатели по целия свят. Сред тях са Google, Apple, Nike, BASF, Opel, Huffington Post и Proctor & Gamble, които осигуряват специални стаи за спане, за да могат служителите да се отдават на кратък сън в работно време.