Отличителните декоративни врати са предназначени да впечатлят и дори да вдъхновят онези, които прекрачат прага им.

Входовете продължават да са един от основните акценти при проектирането на пространство поради добра причина: в края на краищата, тези архитектурни характеристики правят заявка за онова, което се крие вътре.

Първите врати в историята са направени от тъкани или животински кожи, но с времето стават по-сигурни, като конструкциите им се развиват до материали, като дърво, а по-късно до бронз и камък.

Най-богато украсените врати обаче са запазена марка на исторически или архитектурни паметници от всички краища на света. Други пък са известни по цялото земно кълбо със своята историческа, политическа и други роли.

От Architectural Digest са подбрали някои от най-красивите и популярни врати в световен мащаб:

Даунинг стрийт 10

Зад номер 10 на Даунинг Стрийт в Лондон се крие резиденцията на министър-председателя, която е белязана с гланцирана черна врата в грузински стил с участието на лъвска глава.

Този сигурен вход (който трябва да бъде отключен отвътре) е направен от стомана след атаката на ИРА през 1991 г.

Porta del Paradiso

Вратите на църквата Stavkirke

Вратите на замъка Chepstow

Портата на замъка е поставена от сър Уилям Маршал, граф Пемброк - рицар, служил на петима крале през живота си.

Как изглежда обикновеният дом в различни страни по светаОт следващите снимки ще осъзнаете, че това, което виждаме на екрана, се различава значително от реалността

Вратите на Chrysler Building



Емблематичният вход на тази структура от 1930 г. в Ню Йорк разполага с три въртящи се врати, разположени под декоративни паравани от стъкло и стомана.



Porta della Carta



Porta della Carta (или Врата от хартия) в Двореца на дожите във Венеция е дело на творците Джовани и Бартоломео Бон.

Това емблематично произведение на изкуството включва мраморни статуи, посветени на правосъдието (в центъра), както и на благотворителността, разума, темперамента и други.

Вратата на къщата на Фредерик С. Роби

5 планински селца у нас, които ще ви пренесат през вековетеЗнаете ли, че у нас има 37 планини, като 36 от тях са в Южна България?

Puerta del Perdón

Palais Roya

Palmer House